Pesten is een eindeloze strijd waarmee kinderen, ouders, volwassenen en leraren over de hele wereld mee worden geconfronteerd. Pesten gebeurt op basis van huidskleur, religie, afkomst, geslacht en uiterlijk. Om het nog erger te maken, heeft zich de afgelopen jaren een nieuw fenomeen voorgedaan dat cyberpesten wordt genoemd.
Cyberpesten is een groeiend fenomeen en volgens een onderzoek worden jaarlijks ongeveer 400.000 jongeren online gepest, en 30% ervaart het meer dan eens. Cyberpesten neemt toe en ouders, leerlingen, volwassenen en scholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om dit probleem aan te pakken.
Volgens de Cybersmile Foundation, een non-profitorganisatie die ondersteuning biedt aan slachtoffers van cyberpesten, verwijst de term ‘cyberpesten’ naar verschillende vormen van online misbruik. En dit kunnen er veel zijn: bedreigingen naar het slachtoffer sturen, vernederende foto’s en video’s uploaden, negatieve reacties achterlaten onder posts op social media, en als de aanvaller wanhopiger is – zelfs nepsites over het slachtoffer maken. Daarnaast kan iemand zich voordoen als het slachtoffer en namens het slachtoffer inbreukmakend materiaal plaatsen. Dit heeft een negatieve invloed op de psychische toestand van het slachtoffer en leidt in extremere gevallen zelfs tot depressie.
De rol van school en ouders
Naast het kunnen nemen van de nodige maatregelen bij gepest worden, is op het gebied van preventie de rol van school en ouders net zo belangrijk: kinderen en jongeren duidelijk voorlichten over de mogelijke gevolgen. Met een toename van het aantal uren dat vooral jongeren online deelnemen is dit belangrijk.
Volgens Meta-oprichter Mark Zuckerberg zal de Metaverse in 2030 mainstream zijn en zal er nog meer scholing online plaatsvinden. Dit maakt het nog belangrijker om kinderen voor te lichten over de mogelijke gevaren van het online delen van informatie, zoals cybersecurity en sociale media.
De rol van de maatschappij
Pesten komt ook voor in de dagelijkse samenleving. Op het werk, in het openbaar vervoer, in de sociale omgeving en op straat. Ongemerkt wordt dit door volwassenen vaker gedaan dan eerder werd gedacht. De recente grootschalige blootstelling aan seksueel wangedrag en de ervaring van #metoo liggen nog vers in het geheugen. Als samenleving is het erg belangrijk om hiertegen op te treden. Daarom zijn er enkele initiatieven genomen om pesten onder de aandacht te brengen.
Dag tegen het cyberpesten
Een paar weken geleden werd de dag tegen cyberpesten gevierd. De Week tegen Pesten vindt dit jaar plaats van 26 t/m 30 september in Nederland. In verband met deze evenementen is op de website van ExpressVPN een interessante infographic gepubliceerd met tips om online pesten te verminderen en je online privacy beter te beschermen. Misschien helpen deze tips om cyberpesten te verminderen.
Tips tegen cyberpesten
Als jij zelf slachtoffer bent van (cyber)pesten of je kent iemand in je omgeving die gepest wordt zijn er een aantal tips die jou misschien kunnen helpen.
Wees je allereerst bewust van de risico’s. Alles wat je plaatst op het internet blijft daar voor ‘eeuwig’ bewaard. Wees dus voorzichtig met privégegevens, het plaatsen van persoonlijke foto’s etc.
Geen paniek – Handel niet uit angst.
Dit is waar de pester naar op zoek is. Praat met iemand die je vertrouwt – emotionele steun zal van pas komen.
Praat er over.
Vertel het aan iemand die je vertrouwt. Een goede vriend, een bedrijfsarts of vertrouwenspersoon. Het is belangrijk dat je je verhaal kwijt kunt en je gehoord voelt.
Blokkeer een gebruiker of beperk contact.
Doe niet mee en neem geen wraak. Stalkers verwachten meestal interactie.
Verzamel het bewijs.
Print of maak screenshots van verontrustende berichten voor mogelijke juridische stappen.
Meld misbruik via het betreffende platform.
Cyberpesten is in strijd met de Servicevoorwaarden van alle grote platforms.
Voor adolescente slachtoffers – probeer hulp van school te krijgen.
Als een kind wordt lastiggevallen door iemand van dezelfde school, moet de school de zaak onderzoeken en de veiligheid van het kind waarborgen.
Schakel zo nodig de politie in.
Internetbedreigingen zijn in de meeste landen illegaal.
Onthoud dat het probleem ernstig is en niet lichtvaardig moet worden opgevat. Het is een veelvoorkomend fenomeen en het kan ons of onze dierbaren treffen. Laten we dus reageren op storend gedrag op internet en passende maatregelen nemen om dit vanaf het begin tegen te gaan.