De verovering van Tibet door China heeft India voor lange tijd in de problemen gebracht, maar de Indiase regering kan nog steeds aandringen op een dialoog tussen Chinese en Tibetaanse leiders over de toekomst van Tibet, zegt de Indiase diplomaat Nirupama Rao, de voormalige ambassadeur van India in China (2006-2009) in een interview.
Rao denkt dat India meer kan doen als pleitbezorger voor onderhandelingen en voor discussies en voor gesprekken tussen de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap en de Chinezen, zegt ze in een aflevering van de serie Tibet Talks van de International Campaign for Tibet. Zij zegt dat India en de Verenigde Staten niet alleen het uitwisselen van ideeën, maar ook beleidsopties moeten bekijken die er zijn om de beste resultaten voor het Tibetaanse volk in deze omstandigheden te garanderen.
Rao: ‘Een van onze diplomaten in Lhasa [de hoofdstad van Tibet] zei in die tijd: ‘De Chinezen zijn Tibet binnengedrongen. Met de machtsovername van Tibet door China verloor India de veiligheid en de erkenning van de grenzen die het ooit met Tibet had. De hele kwestie van de grenzen die we met Tibet deelden, werd in wezen een Indiaas-Chinees probleem, omdat we met China te maken hadden, en China stelde die grenzen ter discussie een paar jaar nadat het zijn aanwezigheid in Tibet had kunnen consolideren.’
De spanningen door de grens tussen de twee landen is hoog gebleven sinds een dodelijke botsing tussen Chinese en Indiase troepen in de Galwan-vallei in 2020. Rao zegt op Tibet Talk dat Indiërs een ‘enorme emotionele verbondenheid’ voelen met Tibet. India heeft een thuis geboden aan de Dalai Lama sinds de Chinese regering hem in 1959 in ballingschap dwong. India is ook het hoofdkwartier van het Centraal Tibetaans Bestuur, dat zorgt voor democratisch bestuur voor Tibetanen die buiten China’s bezetting van hun land leven. ‘We hebben Tibet altijd beschouwd als een heilige geografie die op zoveel manieren verbonden is met India,’ zegt Rao. ‘Een pelgrimsoord, een plek van religieuze en spirituele inspiratie voor velen van ons die naar de Himalaya gaan en die oversteken naar plaatsen in Tibet, die heilig zijn voor ons geloof.
China weigert sinds 2010 te onderhandelen met Tibetaanse leiders over een regeling voor de toekomst van Tibet. China beschouwt de kwestie Tibet als een interne aangelegenheid.