Een nieuwe verordening genaamd “Maatregelen voor het beheer van religieuze informatiediensten op internet”, die op 1 maart van kracht is geworden, verbiedt alle buitenlandse organisaties en personen om religieuze inhoud online te verspreiden in China en Tibet, behalve degenen die een overheidsvergunning hebben gekregen
Terwijl de aandacht van de wereld wordt afgeleid naar de gebeurtenissen in Oekraïne, gaat China door met de onderdrukking van de Tibetaanse cultuur en identiteit, en introduceert het zelfs meer draconische methoden om de taak te volbrengen.
Een nieuwe gedragscode voor leden van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Tibet verbiedt partijleden expliciet alle vormen van religiositeit in zowel het openbare als het privéleven. De uit zes punten bestaande gedragscode is de eerste partijverordening die duidelijk en uitvoerig de specifieke vormen van religiositeit beschrijft die verboden zijn voor partijleden in Tibet, meldde The Hong Kong Post.
De nieuwe verordening verbiedt het dragen van rozenkransen of religieuze afbeeldingen, het doorsturen of liken van religieus materiaal online en het omcirkelen van bergen en meren. Partijleden moeten ook een actieve rol spelen bij het uitdragen van de antireligieuze houding van de partij door familieleden te adviseren hun religieuze bewustzijn te bagatelliseren, geen altaren op te zetten of religieuze beelden op te hangen in huizen, en toestemming van de partij te vragen voordat ze religieus personeel uitnodigen om rituelen uit te voeren voor gebruikelijke gelegenheden zoals bruiloften en begrafenissen, aldus het rapport. De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft de culturele onderdrukking tot in de huizen van de mensen doorgevoerd door de Tibetanen te dwingen om foto’s van Xi Jinping op Tibetaans boeddhistische altaren te plaatsen, aldus het rapport.
Tegelijkertijd is China ook begonnen met het slopen van structuren die symbool staan voor het Tibetaans boeddhisme, waaronder oude standbeelden en kloosters, waarbij volgens berichten sinds december vorig jaar drie van dergelijke sloopacties hebben plaatsgevonden. De acties van de Chinese autoriteiten in Tibet in de afgelopen maanden hebben zware kritiek uitgelokt van Tibetaanse religieuze leiders en het Centraal Tibetaans Bestuur (CTA) in ballingschap.
Eerder in november vorig jaar beschuldigde het CTA China ervan een ‘één natie, één partij, één taal, één cultuur’-beleid te voeren in het bezette Tibet en zei dat de Tibetanen als volk en cultuur een langzame dood ondergaan, aldus het rapport.