Vandaag is het Wereld AIDS Dag en wordt er stil gestaan bij iedereen die het leven heeft verloren aan AIDS-gerelateerde ziektes en eren we hen die de strijd voortzetten, de andere pandemie die al meer dan 30 jaar woedt. Daarom organiseert de AIDS Healthcare Foundation (AHF) ook vandaag weer een reeks evenementen die verenigd zijn onder het thema; ‘AIDS: de andere pandemie’.
Dit actuele thema dient als een herinnering dat ook tijdens de COVID-19 crisis de wereld de reeds gemaakte stappen in de strijd tegen HIV/AIDS moet koesteren en verder uitbouwen.
Uit een recent rapport van de Global Fund blijkt dat de pandemie vorig jaar een aanzienlijke impact had op de gezondheidszorg en de dienstverlening in lage- en middeninkomenslanden in Afrika en Azië. Als gevolg daarvan is de hiv-dienstverlening in bijna twee derde van de landen verstoord. Bovendien is het aantal hiv-tests van april tot september 2020 met 41% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Ondanks de vele uitdagingen mag COVID-19 niet als reden worden gebruikt om de wereldwijde aanpak van aids definitief terug te schroeven.
‘Met de grote schade die COVID-19 wereldwijd heeft aangericht, is het begrijpelijk dat de laatste twee jaar in het teken hiervan hebben gestaan – daarom is Wereld Aids Dag zo cruciaal om ‘de andere pandemie’ te herdenken’, zegt Terri Ford, AHF Chief of Global Advocacy and Policy. ‘HIV/AIDS is wereldwijd nog steeds verantwoordelijk voor bijna 700.000 sterfgevallen per jaar. Terwijl wereldleiders COVID-19 moeten bestrijden, door o.a. in actie te komen en er op toe te zien dat er wereldwijd gelijkmatige toegang is tot vaccins, moeten ze ook de reeds geboekte vooruitgang in stand houden en de gemaakte AIDS belofte nakomen; ervoor zorgen dat hiv-tests en levensreddende behandelingen iedereen bereiken die ze nodig heeft.’
Met dit idee in gedachte organiseert AHF diverse evenementen, zowel live als online, in de meeste van haar 45 landen. In Nederland rijdt AHF vandaag, van 13.00-16.00 uur, door Amsterdam met een tram in gepaste stijl en belettering. Tijdens de 3 uur durende rit zal de tram stoppen bij o.a. het Centraal Station, de Dam en Artis. De tram wordt bemand door AHF leden en voorziet passanten tijdens de rit van informatie en gratis condooms.
Volgens de meest recente statistieken van UNAIDS leven wereldwijd 38 miljoen mensen met hiv/aids en alleen al in 2020 raakten 1,5 miljoen mensen besmet met hiv. Hoewel miljoenen mensen tegenwoordig toegang hebben tot levensreddende therapieën, die de vermenigvuldiging van hiv remt en beschadiging aan het immuunsysteem voorkomt, zijn er miljoenen anderen voor wie dit nog onbereikbaar is.
‘Europa blijft, net als het grootste deel van de wereld, strijden tegen twee pandemieën tegelijk. Terwijl de ene dagelijks in de schijnwerpers staat en de kranten vult, blijft ‘AIDS: de andere pandemie’ nog steeds een moordenaar, vooral onder onze meest kwetsbare bevolkingsgroepen, die de wereld ook nooit mag vergeten,’ aldus Zoya Shabarova, bureauchef voor AHF Europa.
‘Terwijl het van vitaal belang is dat Europese en andere wereldleiders de strijd tegen het nieuwe coronavirus voortzetten, moeten zij er tegelijkertijd voor zorgen dat de strijd tegen hiv alle middelen ter beschikking krijgt die nodig zijn om de vooruitgang te beschermen die we de afgelopen drie decennia hebben geboekt. We hebben grote vooruitgang geboekt, waar de COVID-19 bestrijding nog wat van kan leren – maar er is nog veel werk aan de winkel.’