❛ Wie noemt men een stroombetreder?
Een stroombetreder is een nobele discipel die ziet. Het is een edel persoon die tot inzicht gekomen is. Die de ware Dhamma verworven heeft. Die de ware Dhamma begrijpt. Die de nodige wijsheid verkregen heeft. Die de stroom van Dhamma betreden heeft.
[Een stroombetreder] is een Ariya met penetrerende wijsheid. Het is een edel persoon die voor de poort van het Doodloze staat. ❜
Samyutta-Nikaya
STROOMBETREDING —DE POORT VAN HET DOODLOZE—
Stroombetreding (P. sotapatti) vormt de belangrijkste realisatie op het pad van ontwaken. Door dit pad van bevrijding te volgen wordt de beoefenaar (P. dhammanuvatti) een stroombetreder (P. sotapanna)—’hij die de stroom binnengaat’. Door stroombetreding opent zich bij hem het dhamma-oog. Zo verwerft hij inzicht in de ware aard van het bestaan. Hij ziet ‘plóts, spontaan, onverwachts, maar zeer manifest en expliciet’, met voortschrijdend inzicht, waar het in het leven écht om gaat. Datgene wat er fundamenteel toe doet.
Op dat moment ziet hij de werkelijkheid zoals ze wérkelijk is. Met helder begrip en diep inzicht ervaart hij de ware aard van alle verschijnselen: vergankelijk, onbevredigend en zonder ook maar enige vaste substantie. Zo ontwaakt hij uit de illusie van de geconditioneerde zintuiglijke wereld. Door dit inzicht én de aanvaarding ervan komt de beoefenaar tot vrede en innerlijke rust.
Wakker geworden begrijpt hij wat lijden (P. dukkha) is. Vernietigt hij de oorzaak van dukkha. Beëindigt dukkha. En cultiveert het Achtvoudige Middenpad dat tot de beëindiging van dukkha leidt.
Op vrijdag 15 oktober 2021 geeft Guy Dubois een online lezing (P. dhammatalk) over dit onderwerp.
Guy Dubois is de auteur van verschillende werken over de leer van de Boeddha. Zo o.m. Vipassana Bhavana (Inzichtmeditatie); Satta-Visuddhi (De Zeven Zuiveringen); Dhamma (Overdenkingen bij een Ultieme Werkelijkheid); Yatra naar Majjhimadesa (Een Pelgrimsreis naar het Middenland); Satipatthana (Het Pad naar Zelfrealisatie); Ekayano Maggo (De Directe Weg) en Sotapattimagga (Het Pad van de Stroombetreder).
Verder vertaalde hij een aantal suttas vanuit het Pali naar het Nederlands en becommentarieerde deze teksten uitvoerig. Door deze vertalingen—de Atthakavagga (De Vrede van de Boeddha); De Dhammapada (Het Pad van Waarheid); de Khaggavisana-Sutta; de Parayanavagga (De Weg naar de Andere Oever); de Itivuttaka (Zo is het Gezegd); de Khuddakapatha (Korte Passages) en de Udana (Geïnspireerde Uitspraken van de Boeddha)—graaft de auteur intensief naar de wortels van het vroeg-boeddhisme. Lezers noemen hem één van de grootste kenners van de Pali-canon in het Nederlands taalgebied. Door zijn vertalingen te verbinden met zijn persoonlijke beoefening wordt het lezen van zijn boeken haast een experiëntiele ervaring.
Guy wenst niets te verdienen aan de leer van de Boeddha. Volgens de Dhammapada is de gift van Dhamma immers de grootste gift. Al deze boeken zijn dan ook vrij van auteursrecht en kunnen in pdf-formaat gratis gedownload worden op de site van Ehipassiko door het volgen van deze link. Wie toch graag een ‘fysiek’ boek in handen houdt kan zich hiervoor wenden tot bol.com of de gewone boekhandel. Koop je boeken uitsluitend bij de fysieke boekhandel.
Als beoefenaar (P. dhammanuvatti) is Guy Dubois volledig ongebonden t.o.v. elke boeddhistische stroming. Hij interpreteert de leer van de Boeddha op een vrijgevochten manier. Als dusdanig is hij—in de letterlijke betekenis van het woord—een ‘thuisloze’, een bedelmonnik (P. bhikkhu), die zijn boeddhistische beoefening (P. dhutanga) op een erg persoonlijke wijze invulling geeft. In zijn boeken combineert hij een virulente vrijzinnige levenshouding met een grote genegenheid voor de diepe inzichten van de Boeddha. Deze symbiose leidt ertoe dat er soms heilige huisjes sneuvelen…
Praktisch: Deze Dhammatalk vindt online plaats via het platform webinar geek. Je schrijft in via onderstaande knop de start is voorzien op vrijdag 15 oktober 2021 om 20.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Inloggen kan vanaf 19.45 uur. Je komt dan op een aftelpagina terecht. Je kunt op dezelfde link inschrijven en het opgenomen webinar later bekijken indien nodig. Het is ook mogelijk het live webinar te volgen en dit later nog te herbekijken. Deze service is in de inschrijvingsprijs begrepen. Het is daarbij nodig dat je inschrijft voor de start van het webinar, ook als je het later wil bekijken.
Tip: Indien je over een recent T.V. toestel beschikt kan het mogelijk zijn om een verbinding te maken tussen je TV en laptop met een HDMI-kabel. Handig als je met het hele gezin deze lezing wil volgen.