Een coalitie van Tibetaanse, Hongkongse en Oeigoerse gemeenschappen heeft vorige week vrijdag in het centrum van Londen geprotesteerd tegen de Chinese regering vanwege de beknotting van de vrijheid van meningsuiting. Honderden demonstranten gingen de straat op om het voortdurende harde optreden van de Chinese regering te veroordelen. Dit protest werd georganiseerd ter gelegenheid van China’s 72e Nationale Dag een dag later
Elk jaar viert China de nationale dag op 1 oktober ter herdenking van de formele afkondiging van de oprichting van de Volksrepubliek China op 1 oktober 1949. ‘Onder Mao Zedong kondigde de Chinese Communistische Partij 72 jaar geleden de invasie van Tibet en de Republiek Oost-Turkistan aan. Mao noemde de invasie een ‘vreedzame bevrijding’. Die ‘vreedzame bevrijding’ van Tibet en Oost-Turkistan heeft miljoenen Tibetanen en Oeigoeren het leven gekost,’ aldus Tsering Passang, oprichter en medeoprichter van de Wereldalliantie voor Tibet – Vervolgde Minderheden.
Passang: ‘Voor de Tibetaanse en Oeigoerse slachtoffers van de militaire bezetting en het repressieve beleid van het Chinese regime valt er niets te vieren zolang China Tibet en Oost-Turkistan illegaal blijft bezetten.’ Dat geldt ook voor de bevolking van Hongkong zolang Peking de gezamenlijke verklaring van China en het Verenigd Koninkrijk negeert en de grondrechten in Hongkong niet worden hersteld.
Tibet wordt geregeerd door de in Peking gevestigde regering van de Chinese Communistische Partij, waarbij de lokale beslissingsbevoegdheid geconcentreerd is in de handen van Chinese partijfunctionarissen. De Chinese regering maakt gebruik van algemene beschuldigingen zoals ‘aanzetten tot separatisme’ om de stemmen van andersdenkenden te onderdrukken. Ondertussen wordt de bevolking van Hongkong steeds vaker geconfronteerd met politie- en repressiemaatregelen.
De afgelopen jaren is China ook wereldwijd op de vingers getikt omdat het de Oeigoerse moslims in Xinjiang hardhandig heeft aangepakt door hen naar enorme detentiekampen te sturen, zich te mengen in hun religieuze activiteiten en hen te onderwerpen aan mishandeling, waaronder dwangarbeid. Peking heeft echter ten stelligste ontkend dat de mensenrechten van de Oeigoeren in Xinjiang worden geschonden, terwijl verslagen van journalisten, NGO’s en voormalige gevangenen aan het licht zijn gekomen waaruit blijkt dat de Chinese Communistische Partij (CCP) hardhandig optreedt tegen de etnische gemeenschap.