Meer dan een half jaar nadat de gekozen regering van Aung San Suu Kyi door een militaire coup ten val werd gebracht, heeft de militaire junta een plan laten varen om boeddhistische monniken bij militaire controleposten en wegversperringen in de op een na grootste stad van Birma, Mandalay, in te zetten, na verzet van de monastieke sangha’s, zo melden lokale media.
Het plan, dat aanvankelijk met tegenzin werd goedgekeurd door het officiële regelgevende orgaan voor monniken in Mandalay, het Sangha Maha Nayaka Comité, zou hebben geleid tot de stationering van maximaal drie monniken bij militaire controleposten rond Mandalay, die zijn opgezet om de corona beperkingen te handhaven en pro-democratische protesten te ontmoedigen. Tot nu toe werden ze alleen bemand door troepen van het regime en civiele bestuurders omdat monniken weigerden aan de regeling deel te nemen.
Boeddhistische monniken zijn zeer invloedrijk in Birma (Myanmar), een overwegend theravada-boeddhistisch land volgens volkstellingsgegevens uit 2014. Boeddhistische monniken stonden vooraan bij de pro-democratische protesten tegen de vorige militaire junta in 2007, een beweging die bekend staat als de Saffraanrevolutie, die heeft geholpen om de steun van de bevolking te versterken. Het aantal boeddhistische monniken wordt geschat op meer dan 500.000, vooral in en rond de steden Yangon en Mandalay, samen met ongeveer 75.000 boeddhistische nonnen.
Het plan om monniken te stationeren bij militaire wegversperringen is wijd en zijd bekritiseerd als een poging om militair personeel te beschermen tegen aanvallen van pro-democratische demonstranten en guerrillagroepen die zich blijven verzetten tegen de machtsovername door het leger. Het harde optreden van leger en politie tegen protesten en demonstraties heeft geleid tot represaillemaatregelen tegen junta’s en collaborateurs van het regime.
Sinds de machtsovername in februari heeft het leger van Birma naar verluidt meer dan 20 boeddhistische monniken vastgehouden, onder wie twee hoge monniken uit Mandalay: Thawbita en Myawaddy Sayadaw. Laatstgenoemde werd onlangs vrijgelaten, maar andere monniken die zijn vrijgelaten, hebben gemeld dat zij hebben gezien hoe een aantal medemonniken werd gemarteld.