Vakbond FNV is woedend over het voornemen van het bedrijf Leaseplan om werknemers die op kantoor gaan werken te verplichten zich te laten vaccineren tegen corona. De FNV vindt dat werkgevers geen misbruik van hun machtspositie mogen maken door werknemers, direct of indirect, tot vaccinatie te dwingen. Het coronavaccin is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen corona, vindt de koepel van vakbonden, maar het is niet aan hen om hierover te beslissen.
Het druist volgens de vakbond in tegen twee grondrechten: het recht op privacy en de lichamelijke integriteit. Als een democratisch gekozen regering met instemming van de Kamer kiest voor een vaccinatieplicht, dan is dit één ding. Maar als een werkgever het recht neemt om werknemers te verplichten, is dat van een verwerpelijke orde, stelt de FNV. Leaseplan is het eerste bedrijf met een hoofdkantoor in Nederland dat vaccinatie verplicht stelt. Leaseplan heeft 8000 werknemers, verdeeld over 30 landen. In Nederland werken ruim duizend mensen voor de leasemaatschappij. Het bedrijf vindt de vaccinatieplicht een stap naar het nieuwe normaal.
Marcel zegt
Dit is illegaal. Het vragen of iemand gevaccineerd is (of andere medische info) is voor een (potentieel) werkgever wettelijk verboden. Om discriminatie op basis van medische gronden te voorkomen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/mag-ik-een-werknemer-verplichten-zich-te-laten-vaccineren
En het registreren is helemaal uit den boze (AVG).
Het gaat de werkgever niets aan. Het is aan de wetgever (parlement) om indien zij dat nodig achten de wet aan te passen. Tot die tijd moet een werkgever zich aan de wet houden en is zelfs het VRAGEN al verboden.
Aangifte doen en melding doen bij AVG en andere instanties dus. Dat zou ik uit principe doen. Ik ben gevaccineerd en heb C gehad, maar dat gaat een werkgever niets aan.
Het is voor de werksfeer beter om iedereen vaccinatiestatus geheim te houden in plaats van mensen tegen elkaar op te zetten.
Er zijn genoeg mogelijkheden die een werkgever kan nemen om besmetting te voorkomen bijvoorbeeld goede ventilatie (ventilatiesysteem met verse lucht, of veel luchten met hulp van CO2 meters), luchtreinigers met UV/ionisatie, luchtbevochtigers. Gratis verstrekken van vitamine D kan ziekte verminderen (Ivermectine werkt goed maar kom je helaas niet makkelijk aan).
Ook gevaccineerden kunnen overdragen (de kans is kleiner maar niet nihil) en ze merken minder snel dat ze het hebben omdat ze minde ziek worden. Dus in de praktijk kan het best zijn dat ze besmettelijker zijn omdat de niet-gevaccineerde thuis blijft omdat hij symptomen heeft.
Bij zo’n 5% van de gevaccineerden werkt het vaccin helemaal niet, zij zijn net zo besmettelijk als niet gevaccineerden. Mogen zij dan ook niet naar kantoor?
Bovendien is C gehad hebben de beste en langste bescherming. Iemand die C heeft gehad is minder besmettelijk dan een gevaccineerde. Voor hun zou er minimaal een uitzondering moeten zijn.
Als er werknemers zijn die bang zijn voor C kunnen zij thuiswerken.
Verder moeten we terug naar de kern, de Infection Fatality Rate (IFR) van dit virus zit rond de 0,2% blijkt overal (WHO, recent onderzoek Spanje of Portugal). Dat is lager dan een zware griepgolf. De griepprik is niet verplicht. Ben je niet ingeënt tegen veel gevaarlijker ziekten zoals pokken (zoek de IFR eens op) dan mag je ook gewoon naar het werk.
Ruud van Bokhoven zegt
Waar een regering geen initiatief wilt of durf te nemen, kan ik mij voorstellen dat een bedrijf die wel wilt nemen.
Gezondheid is een belangrijke zaak en een gevaccineerde zal niet besmet worden door een gevaccineerde, want dat heeft iemand uiteindelijk toch ontvangen van een ongevaccineerde zodat deze weer anderen kan gaan besmetten.
Er wordt hier niemand ontslagen, maar het risico van besmetting verkleind door de nietgevaccineerde thuis te laten werken.
Iedereen wil weer naar het oude leven terug, vaccinatie bewijst dat het aantal ziekte en sterfgevallen drastisch heeft vermindert. Je kan iemand niet verplichten, maar je kan wel maatregelen treffen om in de maatschappij en je eigen bedrijf het ziekteverzuim te miniseren. Covid-19 bestrijd je met z’n allen.