Tibetanen moesten thuisblijven terwijl figuranten in mooie kostuums de poging van de president toejuichten om het omstreden project ‘grootste stuwdam ter wereld’ te verkopen.
President Xi Jinping van China bracht vorige week een verrassend, onaangekondigd bezoek aan Tibet, en weinig Tibetanen zagen hem. Het was een snel maar zorgvuldig geënsceneerde sideshow, zwaar gecontroleerd door de staatsveiligheid. Tibetanen in het gemilitariseerde Lhasa kregen het bevel in hun huizen te blijven. Alleen loyalisten van de CCP met speciale kaarten mochten naar buiten, waar ze zich als figuranten in een film moesten kleden en Xi Jinping moesten begroeten voor de Chinese staatstelevisie. ‘Het leek wel een avondklok, zei een Tibetaanse huisvrouw, wie zonder kaart op straat werd betrapt, werd naar de politiebureaus gebracht.’
Xi bezocht ook de heilige plaatsen van het Tibetaans boeddhisme, voor fotomomenten met verplicht juichende monniken. Bitter Winter kreeg te horen dat hij de gebruikelijke slogans herhaalde dat monniken van de Partij moeten houden en de Partij moeten volgen, en waarschuwde dat elke relatie met ‘separatisten’ in het buitenland en de ‘Dalai [Lama] kliek’ niet zal worden getolereerd.
Dit wordt dagelijks door plaatselijke CCP-bazen tegen Tibetanen herhaald, en zou nauwelijks een reden zijn geweest voor een bezoek van Xi Jinping. Partij-insiders in Tibet geloven dat de echte motivatie achter het verrassingsbezoek water was. ‘Vergis u niet, vertelde een bureaucraat die liever anoniem blijft aan Bitter Winter, het belangrijke bezoek was aan Nyingchi, niet aan Lhasa.’
Nyingchi is een van de plaatsen waar een spoorlijn van 49 miljard dollar wordt aangelegd, waardoor Chinese troepen die in Chengdu op de trein stappen in 10 uur tegen India kunnen worden ingezet in plaats van de eigenlijke 48 uur.
Belangrijker is dat Xi een bezoek bracht aan de bouwplaats van wat de grootste stuwdam ter wereld zal worden, in de Yarlung Tsangpo-rivier, die buiten China Brahmaputra wordt genoemd. Het project wordt door de Tibetanen niet op prijs gesteld, zowel vanwege ecologische bezwaren als omdat het een heilig gebied aantast. Plaatselijke deskundigen voorspellen ook dat de immense werkzaamheden het risico van aardbevingen kunnen verhogen.
Het mammoetproject is echter van strategisch belang voor Xi Jinping. Water is steeds vaker een belangrijk oorlogswapen, en de Brahmaputra stroomt van Tibet naar Assam, in India, en Bangladesh. Hoewel Chinese wetenschappers het idee dat water dat normaal naar India zou stromen, naar China zou worden omgeleid, als onrealistisch van de hand wijzen, kan de dam worden gebruikt om de watervoorraden te manipuleren en India het benodigde water te ontnemen.
In theorie heeft China zich ertoe verbonden informatie over het project met India te delen, maar de Indiërs zijn begrijpelijk wantrouwig, aangezien Peking jarenlang heeft ontkend dat een dergelijk project bestond, zelfs nadat de werkzaamheden voor de bouw van de dam reeds waren begonnen.
Het verrassingsbezoek van Xi is meer dan business as usual. Het is een boodschap aan de tegenstanders van de dam in Tibet en India dat het project hoe dan ook doorgaat, en dat oppositie tegen de dam oppositie tegen de partij betekent.
Bron Bitter Winter https://bitterwinter.org/xi-jinping-in-tibet-a-sideshow-about-water/
Bert Dorrestijn zegt
Het zou zomaar eens kunnen dat China bezwijkt onder zijn eigen machtspolitiek en (economische) expansiedrift als het zijn eigen volk en andere volkeren blijft onderdrukken en verwaarlozen. Volgens een artikel in “Trouw” gaat 70 % van de werkende bevolking na zijn vijftiende niet meer naar school. Het zal moeilijk worden voor het relatief kleine percentage hoogopgeleiden om de gevolgen hiervan te blijven dragen. De ambities van de CCP en Xi Jinping om de wereld te veroveren met de “Nieuwe Zijderoute” zou wel eens te hoog gegrepen kunnen zijn. Intussen is het leed van de volken onder het chinese juk ondraaglijk groot. Hieronder twee artikelen uit “Trouw” ter illustratie.
Gaat de Chinese Communistische partij het nog eens honderd jaar redden? Dat hangt van één ding af, niet meer maar slimmere kinderen.