De energiecentrale Rotterdam is vandaag heropend. Sinds begin 2020 lag de kolencentrale van de Amerikaanse investeerder Riverstone stil vanwege technische mankementen. Greenpeace Nederland vindt het onbegrijpelijk en ongepast om de centrale op de Maasvlakte weer kolen te laten stoken, omdat deze in de top-10 van de grootste klimaatvervuilers van Nederland staat. De centrale kan meer dan 3 Megaton CO2 uitstoten, zo’n 2% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.
‘De technische problemen waren een uitgelezen kans voor Nederland om deze enorme vervuiler te sluiten. Als de centrale uitgeschakeld zou blijven, hadden we een flinke stap gemaakt voor het klimaat. Dat de centrale nu, middenin de klimaatcrisis, weer start met het uitstoten van vieze lucht en CO2 vinden wij een slechte zaak’, aldus klimaat en energie-expert Dewi Zloch van Greenpeace Nederland.
De kolencentrale van Riverstone is een van de laatste vier nog overgebleven kolencentrales in Nederland. De Amerikaanse investeerder was de enige partij die inging op het aanbod van toenmalig minister Wiebes om over te gaan tot vervroegde sluiting. Voor de sluiting van de kapotte centrale zou de overheid zo’n € 240 miljoen willen betalen. Dewi Zloch: ‘Ondanks deze flinke smak geld, is deze deal nog niet rond. We hadden verwacht dat de overheid meer overtuiging en daadkracht zou tonen, zodat de centrale niet meer aan zou gaan. Riverstone had die verantwoordelijkheid zelf ook kunnen pakken. Dat zou goed zijn voor de luchtkwaliteit, het klimaat en gezondheid van Rotterdammers. Als deze kolencentrale door blijft vervuilen, kunnen we de klimaatdoelen uit het Urgenda-vonnis ook op onze buik schrijven. Het nieuwe kabinet zou deze vervuilende kolencentrale direct moeten sluiten.’