Het nieuwe FATE project van het ZID Theater brengt jonge creatieve nieuwkomers, veelal statushouders, in contact met de kunst- en cultuursector in Nederland. Vanaf 21 februari 2021 start de FATE training in Amsterdam, waar 30 deelnemers aan mee zullen doen.
FATE staat voor Future Academy on Tour in Europe en het project wordt gefinancierd door het Creative Europe programma van de EU. ZID Theater heeft dit project geïnitieerd en voert het uit in samenwerking met vier internationale partners: Atalaya/TNT (Spanje), Universiteit van Torino/ Social Community Theatre (Italië), Studio 7 (Duitsland) en DAH Teatar (Servië). Elke partner werkt in eigen land. Expertise en ervaringen worden internationaal gedeeld.
Met dit project wil ZID de kansen vergroten voor creatieve jongeren met een migranten- of vluchtelingenachtergrond, zodat ze gelijkwaardig deel kunnen gaan nemen aan de professionele kunst- en cultuursector. Dat is nogal een opgave in deze onzekere en turbulente tijd voor de sector.
“We zijn op zoek gegaan naar de jongeren via verschillende organisaties en hebben rond 70 aanmeldingen gekregen. Uiteindelijk zijn er 30 geselecteerd, uit 11 landen en met een achtergrond in verschillende kunstdisciplines: theater, film, muziek en dans. Onder de geselecteerden zijn ook mensen die achter de schermen willen werken in de culturele sector. We gaan samenwerken met verschillende culturele organisaties en kunstvak opleidingen om dit doel te bereiken”.
Sebo Bakker, artistiek coördinator FATE
Een-op-een wandelingen
Zondag 21 februari 2021 start ZID in Amsterdam de 12 weken durende training, waarin zowel creatieve als praktische onderdelen zijn opgenomen. Een eigen digitale portfolio maken en in contact komen met de juiste organisaties zijn de belangrijkste hiervan.
“We gaan de deelnemers vragen: ‘Wat wilde je worden toen je kind was’, want daar schuilt vaak een droom in, die uit kan komen”. Daan Bosch, theatermaker en trainer van FATE
Omdat de organisatie op dit moment geen groepsbijeenkomsten mag organiseren gaan zes medewerkers morgen – zondag- met de deelnemers een individuele wandeling maken van een uur. De medewerkers starten om 10 uur met de een-op-een wandelingen door de Amsterdamse buurten. Tijdens dit uur maken ze kennis en gaan dieper in op waarom de deelnemers aan het project willen meedoen en wat het uiteindelijke doel is. Na afloop wordt een kort filmpje opgenomen, als introductie voor de andere deelnemers, zodat iedereen alsnog met elkaar kennis kan maken. Het is een hele operatie, maar corona mag geen excuus zijn om dit project uit te stellen. Daar is het volgens de organisatie te belangrijk voor. De urgentie is bij de deelnemers duidelijk voelbaar.
Maandenlange isolatie heeft ook deze groep enorm geraakt. Ze hebben al weinig sociale contacten en door alle coronamaatregelen zijn ze vaak nog eenzamer geworden.
Meerwaarde voor de sector
FATE wil de deelnemers op alle vlakken ‘boosten’ om hun droom waar te kunnen maken. Dit zijn sterke en weerbare mensen uit de hele wereld, en de cultuursector zal er ook baat bij hebben om met deze mensen samenwerkingen aan te gaan. En zo de werkelijkheid vanuit een ander, nieuw perspectief te bekijken en daarop te reflecteren.
“Voor kunst en cultuur is het van belang om actueel te zijn en direct verbonden met een snel veranderende realiteit.” Karolina Spaic, directeur van het ZID Theater
FATE biedt de sector veel nieuwe mogelijkheden. ‘Daarom hopen we dat veel culturele organisaties met ons zullen samenwerken. Kunstvakopleidingen zijn in ieder geval al enthousiast en willen de deuren graag open zetten voor deze nieuwe talenten.’
Programma
Het programma is voor de coronatijd ontwikkeld, daardoor is het nu nog steeds passen en meten, maar het FATE project loopt tot december 2022. De training voor de deelnemers vindt plaats in Nederland en in Spanje. Verder wordt ook in Nederland en in Spanje een multidisciplinaire productie gemaakt en met een beetje geluk wordt deze ook vertoond in beide landen. Verder werkt de Universiteit van Torino/ SCT aan het ontwikkelen van een Europees programma op basis van de resultaten van de training en worden conferenties in Duitsland en Servië georganiseerd. Alle internationale partners zijn enthousiast en vastbesloten om het project door te laten gaan, ondanks de coronamaatregelen.
Uitgebreide informatie is te vinden op: https://zidtheater.nl/fate-2020-2022
Over ZID Theater
Sinds 1992 vertelt ZID grootstedelijke verhalen en ontwikkelt artistieke producties vanuit de verhalen van álle stadsbewoners. Het gezelschap heeft het vermogen om mensen van diverse culturele achtergronden en leeftijden samen te laten smelten op het podium. Programma’s komen tot stand door improvisatie, storytelling en met input van alle spelers en makers. ZID bereikt hiermee een nieuw, divers publiek, dat niet naar de bestaande podia gaat.
ZID betekent muur in het Servisch en artistiek leider Karolina Spaić werd in 2020 voor haar werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Volgens de burgemeester van Amsterdam, die de ridderorde (telefonisch) uitreikte, sloopt ze muren en bouwt ze bruggen, waarmee ze bijdraagt aan een kleurrijke, kunstzinnige en tolerante stad.