Srilankaanse boeddhistische monniken van het Nationale Bhikku Front hebben gisteren in Daraluwa een volgroeide boom uit de Sri Lankaanse peulvrucht (Crudia zeylanica) gewijd om te voorkomen dat hij zou worden omgehakt voor de aanleg van een snelweg. De redding kwam nadat een officier van de Gampaha Division Wildlife afgelopen zondag het bijzondere van de boom ontdekte.
De Sri Lankaanse peulvrucht (Crudia zeylanica) werd als nieuwe soort al genoemd in 1868. Sindsdien is ze echter nooit meer waargenomen, en uiteindelijk werd aangenomen dat de soort was uitgestorven. De red list van de IUCN van 2006 categoriseert haar als uitgestorven, evenals de Nationale Rode Lijst van 2012, opgesteld door het Sri Lankaanse ministerie van milieu. De plant was alleen bekend van de herbariumspecimens die meer dan een eeuw geleden werden verzameld, en van tekeningen, aangezien er geen foto’s van een levende plant bestonden tot de herontdekking in 2019 door drie jonge wetenschappers.
Milieuactivisten hebben zich fel verzet tegen elke poging om de boom te verplaatsen. Deze bomen worden beschouwd als een beschermde soort onder de Srilankaanse wetgeving, het is verboden om deze boom te vernietigen of schade toe te brengen.
Ujukarin zegt
Let wel: volgens de berichten die ik elders vond _tot monnik gewijd_. Zodat het omhakken van de boom het doden van een hoogstaand levend wezen zou worden.
Je kunt, dat blijkt maar weer, met etnisch boeddhisme alle kanten op. Vermoorden van tegenstanders wordt soms door monniken goedgepraat ‘omdat die slechts op het niveau van een dier zijn’, en omhakken van bomen wordt dan weer tegengegaan op de tegengestelde manier. Rare jongens die Srilankanen.
With folded palms,
Patrick Demeester zegt
Ik had hier graag een foto gestuurd, maar ik slaag er niet in.
In het dorp waar ik woon, Signeulx in het belgische ‘La Gaume’, heeft men heel eenvoudig een boom laten staan door een wegversmalling te realiseren. Het is zo uniek dat ik niet kon nalaten om er een foto van te maken.
Spijtig dat ik de foto niet kan tonen.
Patrick Demeester