De monnik gaf zich afgelopen maandag, 18 maanden nadat zijn arrestatie was bevolen, aan bij de autoriteiten van Birma (Myanmar), minder dan een week voordat het land nationale verkiezingen houdt. Waarmee de man waarschijnlijk een wanhopige poging doet om de uitslag te beïnvloeden.
Even voor zijn overgave riep hij de burgers van Birma op om bij de verkiezingen van 8 november tegen Aung San Suu Kyi en haar “kwaadaardige” regering van de Nationale Liga van Democratie (NLD) te stemmen. De monnik is door het TIME ooit “het gezicht van de boeddhistische terreur” genoemd. Via zijn openbare preken en berichten op zijn Facebook-pagina hielp de monnik de haat tegen moslims in het algemeen en Rohingya-moslims in het bijzonder aan te wakkeren. Hij zegt bang te zijn dat door het geven van rechten aan de Rohingya bang te zijn dat Birma een volledig islamitisch land wordt. Wirathu’s beruchtheid leidde ertoe dat Facebook hem in 2018 van zijn platform verbood. In augustus 2017 lanceerde het leger van Myanmar een operatie in het noorden van de staat Rakhine waardoor meer dan 700.000 Rohingya over de grens naar Bangladesh vluchtten. De Verenigde Naties meldden dat de aanvallen een etnische zuivering en mogelijk genocide waren.
Wirathu noemt staatsadviseur Aung San Suu Kyi en de NLD een stroman van schimmige moslimbelangen, een gevoel dat weinig aansloeg – maar dat de verdenkingen leek te bevestigen dat hij de steun had van hooggeplaatste militairen. In 2017 verbood het staatscomité Sangha Maha Nayaka, het hoogste boeddhistische gezag van Birma, Wirathu een jaar lang om te prediken, omdat hij “herhaaldelijk haatzaaiende toespraken hield tegen religies om gemeenschappelijke twisten te veroorzaken en de inspanningen om de rechtsstaat te handhaven te belemmeren”. Toen het verbod echter eenmaal was afgelopen, keerde hij terug op het strijdtoneel, waarbij hij regelmatig op pro-militaire bijeenkomsten verscheen, de NLD-regering beschuldigde van corruptie en opriep tot het boycotten van moslimondernemingen.