Een Duits initiatief werd ook gesteund door landen die in eerdere gevallen hebben gezwegen over China, waaronder Italië.
Het politieke klimaat verandert wereldwijd voor China, want steeds minder democratische landen accepteren dat ze geïntimideerd worden door de dreiging van commerciële represailles als ze zich uitspreken over de ellendige staat van dienst van Peking op het gebied van de mensenrechten.
Duitsland heeft nu de lijst van ondertekenaars van een document dat op 6 oktober in de Verenigde Naties in New York is voorgelezen, gepubliceerd. De 39 landen zijn inbegrepen: Albanië, Australië, Oostenrijk, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Canada, Kroatië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Haïti, Honduras, IJsland, Ierland, Italië, Japan, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, de Republiek der Marshalleilanden, Monaco, Nauru, het Koninkrijk der Nederlanden, Nieuw-Zeeland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Palau, Polen, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, naast Duitsland.
De veranderde houding van landen die in het verleden geen soortgelijke documenten hebben ondertekend, waaronder Italië, is aanzienlijk. Misschien heeft de veel verguisde recente reis door Europa van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo toch wel vruchten afgeworpen.
Het document richt zich op de mensenrechtensituatie in Xinjiang (met zogenoemde heropvoedingskampen voor onder andere Oeigoeren) en in Hongkong en noemt ook Tibet en religieuze vervolging in China in het algemeen. Het vermeldt dat ‘in juni 2020 50 VN-mandaathouders voor speciale procedures een uitzonderlijke brief hebben opgesteld waarin zij de Volksrepubliek China oproepen de mensenrechten te eerbiedigen’. De 39 landen delen hun bezorgdheid en ‘roepen China op de mensenrechten te respecteren, met name de rechten van personen die tot religieuze en etnische minderheden behoren, in het bijzonder in Xinjiang en Tibet’.
De 39 landen hekelen het bestaan in Xinjiang van wat zij ‘een groot netwerk van ‘politieke heropvoedings’-kampen’ noemen, waar volgens geloofwaardige berichten meer dan een miljoen mensen willekeurig worden vastgehouden. ‘We hebben een toenemend aantal meldingen van grove schendingen van de mensenrechten gezien. Er zijn ernstige beperkingen van de vrijheid van godsdienst of geloofsovertuiging en de vrijheid van beweging, vereniging en meningsuiting, evenals van de Oeigoerse cultuur. Er wordt nog steeds op grote schaal toezicht gehouden op Oeigoeren en andere minderheden en er komen steeds meer berichten over dwangarbeid en gedwongen geboortebeperking, inclusief sterilisatie.’
Een groep VN-deskundigen, aldus de documenten, kwam ook tot de conclusie dat ‘een aantal bepalingen in de nationale veiligheidswet van Hongkong niet in overeenstemming is met de internationale wettelijke verplichtingen van China’. De 39 landen spreken hun diepe bezorgdheid uit over elementen in de nationale veiligheidswet die het mogelijk maken dat verdachten voor vervolging naar het Chinese vasteland worden overgebracht. Zij dringen er bij de bevoegde autoriteiten op aan de rechten te waarborgen die worden beschermd door het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (ICCPR) en de gezamenlijke Chinees-Britse verklaring, met inbegrip van de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid en de vrijheid van vergadering’.
In het document wordt China verzocht ‘onafhankelijke waarnemers, met inbegrip van de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten en haar bureau, en de relevante houders van een mandaat voor een speciale procedure onmiddellijk, op zinvolle en onbelemmerde wijze toegang te verlenen tot Xinjiang’ en een einde te maken aan ‘de willekeurige detentie van Oeigoeren en leden van andere minderheden’.
In het document wordt China ook opgeroepen om ‘de autonomie, rechten en vrijheden in Hongkong te handhaven en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Hongkong te respecteren’.
Tot slot wordt in het document aandacht besteed aan de situatie van degenen die in China op de vlucht zijn voor vervolging en in het buitenland asiel aanvragen. Alle landen ter wereld, zo waarschuwen de 39 ondertekenaars, moeten ‘het beginsel van non-refoulement eerbiedigen’, wat betekent dat vluchtelingen uit China niet mogen worden teruggestuurd naar een land waar ze zullen worden vastgehouden en vervolgd. Het lijkt redelijk om te verwachten dat de 39 ondertekenaars dit beginsel nu zelf gaan respecteren.
Bron Bitter Winter https://bitterwinter.org/concerns-at-un-on-xinjiang-tibet-hong-kong-and-refugees-from-china/
Henk Molenaar zegt
Ja heel stoer die westerse landen. Als ze heel erg verongelijkt zijn dan moet je als schurken staat heel erg bang worden. Je kan dan ernstig gestraft worden doordat ze je plaatsen op een ‘LIJST’! Als je op die lijst staat dan kunnen je, niet bestaande, tegoeden misschien bevroren worden. En ze kunnen je ook verbieden om naar Europese landen te reizen met je huidige paspoort (even een nieuwe halen). En nu is er het bijna het zwaarste strafmiddel aan toegevoegd; een ‘DOCUMENT’! Oei, tja dat doet wel heel erg pijn als je in een document staat. Helemaal als dat document wordt voorgelezen. Allemaal mooie woorden maar nog geen deuk in een pakje boter durven slaan. Dat is de buitenland politiek van Europa/Nederland. Durf eens eerlijk te zeggen dat niet elk land gelijk is en gelijk hoeft te zijn. Kom er vooruit dat je er voor kiest om (soms noodgedwongen) zaken te doen met schurkenstaten. Als je zo graag een grote bek wilt hebben zorg dan eerst dat je je huis op orde hebt. En dus niet dat militairen uren tot dagen lang bij de grens naar Duitsland moeten wachten terwijl burgers gewoon kunnen doorrijden. De democratische idioterie in Europa wekt vooral op de lachspieren van de hiërarchische staten. Elke lid kan een veto uitbrengen, nou dan weet iedereen die de lagere school heeft afgerond dat je geen meters kunt maken. Maar de EU ambtenaar kan het niet schelen, die verdiend al snel 10.000,= EUR p.m. Als het oorlog wordt dan kunnen ze hun eigen burgers niet beschermen want na de eerste discussie zitten de Russen in Duitsland. Na de tweede discussie al in Spanje. Hahaha, ik moet er nu zelf ook om lachen!