Opnieuw is Facebook in het nieuws wegens het schenden van mensenrechten. De in Peking wonende Tibetaanse schrijver en activist Tsering Woeser’s Facebook-account werd eerder vorige week enkele dagen lang gedeactiveerd en later hersteld, in wat wordt gezien als de zoveelste poging van het sociale-mediaplatform om de uitgesproken Tibetaanse rechtenactivist het zwijgen op te leggen.
Tsering Woeser schreef gisteren: ‘Na vier dagen uitgeschakeld te zijn geweest, zijn mijn FB-account en persoonlijke pagina hersteld. Messenger is ook gerestaureerd. Mijn Instagram-beperkingen zijn gisteravond ook opgeheven.’ De activiste maakte zich zorgen over de vage retort van Facebook waarin stond dat de deactivering van Woeser’s account niet te wijten was aan een “overtreding” maar aan een “melding van een derde partij”. Facebook legde dat niet verder uit.
Tenzin Tselha, adviseur van de Campagne van het Internationale Netwerk van Tibet: ‘De teksten en beelden op sociale media van Woeser zijn een archief van gecureerde beelden en posten die als echt platform voor de wereld dienen om nota te nemen wanneer het over de Chinese onderdrukking van Tibet gaat. De capriolen van Facebook zijn een duidelijke schending van haar vrijheid van meningsuiting en wijzen op hun afnemende betrokkenheid bij de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting.’
Het is niet de eerste keer dat de persoonlijke Facebook-account van de Tibetaanse schrijver onder vuur komen te liggen. Op 27 mei 2008 werden Woeser’s Gmail en Skype accounts gekaapt en werd haar blog opnieuw aangevallen. Een groep die de Chinese Hongke Alliance heet, een bekend netwerk van nationalistische Chinese hackers, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De groep verving de inhoud door een Chinese vlag en een boodschap waarin werd gepleit voor geweld tegen haar.
Haar commentaar op het beleid van de Chinese regering ten aanzien van Tibet en de Tibetanen wordt in China en in de vrije wereld op grote schaal gelezen en gerespecteerd. Wegens haar uitgesproken activisme zijn al haar boeken in China verboden, zijn haar blogs gesloten en worden haar bewegingen af en toe beperkt. In 2008 werd ze door de Chinese politie in Lhasa vastgehouden. In 2014 werden zij en haar man Wang Lixiong, een schrijver en geleerde, onder huisarrest geplaatst.
bolletje zegt
Facebook sluit ook de kanalen van fascsitische activisten af. Maar ook de kanalen van anarchisten, sinds kort. Ik weet niet of ze ook marxisten blokken, maar ik denk het wel. Dat is immers ook ‘radicaal’, in hun ogen.
Het is een bedrijf, dus ze gaan er uiteindelijk zelf over.
Ik bedoel, waarom gebruiken we die media dan ? Je weet dat het een bedrijf is.
Ik vind persoonlijk dat je niemand het zwijgen op moet leggen. Ik ben zelfs niet voor een verbod op mein kampf, of iets dergelijks. Je mag best onzin uitkramen, als je er maar niet naar handelt. En als je er wel naar handelt, dan responderen de mensen op je. Met hand en tand.
Joost zegt
Tja Facebook ,wie weet het nou nog niet. Het is misschien minder dan de bekende druppel water. Maar ik heb er 1 jaar aan meegedaan ,en toen maar afgesloten