De door de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) ingestelde ‘Lerarenraad’, om het beleid van de BUN te blijven toetsen aan boeddhistische beginselen, helpen een koers uit te zetten en ‘dharma-technisch’ gevoed te worden door deze leraren, krijgt volgens voorzitter André Kalden van de BUN  langzaam maar zeker vorm. Op achttien januari was de eerste formele bijeenkomst.

Nico Tydeman.

Nico Tydeman.

Deze werd bijgewoond door Adi Ichsan, Nico Tydeman, Tenkei Coppens, Bert van Baar en Dharmacharini Gunabhadri, met Matthijs Schouten als voorzitter. Rients Ritskes, Jotika Hermsen en Jihun Hogen Roshi waren verhinderd. Kalden: ‘Vooralsnog zijn de gesprekken vooral verkennend en neemt men de gelegenheid te baat elkaar beter te leren kennen. De leraren die samenkwamen lieten weten verheugd te zijn over het initiatief van de BUN om hen bij elkaar te brengen. Alleen al de samenkomst zelf was de moeite waard. Besloten is om de lerarenraad nog verder uit te breiden met Paul Loomans (EZC), Han de Wit (Shambhala) en afgevaardigden vanuit de Thaise, Vietnamese & Chinese tradities. De volgende bijeenkomst is in mei.’

Nu de BUN van de overheid de officiële erkenning van boeddhistische zendende instantie (BZI) heeft gekregen, is de organisatie van de BZI een kerntaak van de BUN geworden. Deze taak is gedelegeerd naar de stichting BZI. BUN-voorzitter André Kalden en bestuurslid Daan Meerburg gaan in goed overleg met de BZI en het hoofd boeddhistische geestelijke verzorging in de gevangenis, Varamitra, een inventariserend beleidsstuk opstellen over boeddhistische geestelijke verzorging binnen en buiten strafinrichtingen opstellen.

 

Categorieën: BUN, Nieuws
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Lerarenraad BUN wordt uitgebreid

 1. Joop Romeijn schreef:

  Laat ik het bestuur van de BUN ook eens gaan helpen die in overleg met de BZI ‘een inventariserend beleidsstuk [gaat] opstellen over boeddhistische geestelijke verzorging binnen en buiten strafinrichtingen ‘.
  ‘Buiten’ dat is in instellingen van de gezondheidszorg; en die doen niet aan zoiets als ‘ officiële erkenning ‘; die nemen een individu als geestelijk verzorger aan als die goed is en – als ze daar behoefte in zien – als die boeddhist is.

  Ik heb daar het afgelopen jaar veel over geschreven op mijn blog, de bestuursleden van BUN en BZI mogen daar gratis gebruik van maken bij het schrijven van hun ‘ inventariserend beleidsstuk ‘.
  Dit inclusief het gewenste beleid over de opleiding van zulke geestelijk verzorgers zoals in mijn blog http://joopromeijn.blogspot.nl/2013/03/de-vu-opleiding-tot-boeddhistisch.html en mijn ‘Update’ van gisteren daarop beschreven is.

  Dan laat de BZI – voor het eerst sinds november 2011 – tenminste weer eens van zich horen. En kunnen ze laten zien dat ze toch wel competent zijn.
  En kan de BUN aan de VU duidelijk maken dat het niet de bedoeling is dat die ‘leraren’ op gaat leiden.

Menu