Een groep Thaise academici en deskundigen meent dat het kritisch optreden tegen kunst die ongeschikt wordt geacht voor het boeddhisme een gevaar is voor de creativiteit van Thailand. In een vergadering met een staatscomité voor religie en cultuur adviseerden de politieke wetenschappers en deskundigen van de Universiteit van Chulalongkorn de overheid zich te onthouden van het reguleren van artistieke expressie. De bijeenkomst werd gehouden in het kielzog van een recent bevel om een tempelschildering uit te wissen die door lokale ambtenaren als godslastering werd beschouwd..
De deskundigen vragen zich af of Thailand een soort gedachtenpolitie moet hebben, een overheid die Thaise kunstenaars vertelt wat er wel of niet gedaan kan worden in de moderne Thaise samenleving. Ze wezen op de druk die is uitgeoefend om muurschilderingen te verwijderen bij een tempel in Uthai Thani die lijken te tonen dat premier Prayut Chan-ocha en zijn plaatsvervanger, Prawit Wongsuwan, verdrinken met demonen die probeerden de Boeddha tegen te houden om verlichting te bereiken. De figuren werden uiteindelijk overgeschilderd nadat lokale ambtenaren een bezoek aan de tempel brachten en de verwijdering eisten. Er werd ook een ander geval van controverse over de interpretatie van religieuze onderwerpen door kunstenaars genoemd: het “Ultraman Boeddha”-schilderij van een kunststudent, in september vorig jaar. De kunstenaar werd gedwongen om zich te verontschuldigen nadat hardline-boeddhistische ambtenaren haar beschuldigden van gebrek aan respect voor hun religie door Boeddha af te beelden als een Japanse superheld, Ultraman.
Je kunt geen creatieve economie hebben zonder vrijheid, vinden de kritische wetenschappers en deskundigen. Het incident toonde volgens hen aan dat de censuur meestal geen enkele context in aanmerking neemt, omdat het “Ultraman Boeddha”-schilderij in feite een positieve tijdgenoot van het boeddhisme was. De kunstenaar zag de Boeddha als een held. Het is niet gepast dat staatsmacht gebruikt wordt om te beslissen wat er verwijderd of gestopt moet worden. Kunst hoeft niet ten dienste te staan van de religie en de staat. Het moet kunnen worden geïnterpreteerd zoals kunstenaars dat willen, vinden ze.