Kenneth I. Juster, de Amerikaanse ambassadeur in India, heeft vandaag de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama gefeliciteerd met zijn 85e verjaardag. Hij deed dat namens de Amerikaanse regering en het Amerikaanse volk. ‘Het is ons een voorrecht om met u samen te werken om de waarden die Amerikanen en Tibetanen delen te bevorderen’, tweette de ambassadeur.
Juster tweette ook een video waarin hij zei: ‘Het verhaal van uw leven en in het bijzonder de 61 jaar die u in India hebt doorgebracht, heeft ons allemaal geïnspireerd. Uw doorzettingsvermogen en prestaties zijn een bewijs van de kracht van het religieuze geloof en het niet-gewelddadige verzet en het standvastig optreden tegen onrechtvaardigheid. U omschreef uzelf vaak als een kind van India, als de Amerikaanse ambassadeur in India is het mij een voorrecht geweest om met u en uw collega’s samen te werken (…) om de banden tussen ons te bevorderen. Ik heb erg genoten van de tijd die we samen hebben doorgebracht en ik betreur het alleen dat ik niet persoonlijk bij u kan zijn om u een zeer gelukkige verjaardag te wensen,’
Behalve Juster feliciteerde verschillende andere wereldleiders, onder wie Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden, Kiren Rijiju en Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi, de Dalai Lama met zijn verjaardag.
Ook de International Campaign for Tibet (ICT) viert vandaag met de Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap in Nederland de 85ste verjaardag van de Dalai Lama. Dat gebeurt met een live stream verbinding waarvoor belangstellenden kunnen inschrijven. Tijdens de viering gaan de organisatoren in gesprek met Erica Terpstra en Michiel van Walt van Praag; zingt Namgyal Lhamo en horen en zien de deelnemers aan deze sessie een speciaal optreden van Tibetaanse kinderen in Nederland.
De 14e Dalai Lama, Tenzin Gyatso, omschrijft zichzelf als een eenvoudige boeddhistische monnik. Hij is geboren op 6 juli 1935 in een boerenfamilie, in een klein gehucht in Taktser, Amdo, in het noordoosten van Tibet. Op tweejarige leeftijd werd het kind, dat toen Lhamo Dhondup heette, erkend als de reïncarnatie van de vorige 13e Dalai Lama, Thubten Gyatso.
In 1950, na de invasie van China in Tibet, werd hij opgeroepen om de volledige politieke macht op zich te nemen. In 1954 ging hij naar Peking en ontmoette daar Mao Zedong en andere Chinese leiders, onder wie Deng Xiaoping en Chou Enlai. In 1959, na de brute onderdrukking van de Tibetaanse nationale opstand in Lhasa door Chinese troepen, werd hij echter gedwongen Tibet te ontvluchten en in ballingschap te gaan. Sindsdien woont hij in Dharamsala, India. China noemt hem een wolf in monnikspij omdat de Dalai Lama uit zou zijn op een volledige autonomie van Tibet. De Dalai Lama ontkent dat en zegt de middenweg te bewandelen.