De Tibetaanse Panchen Lama, die 25 jaar geleden als jonge jongen in Chinese gevangenschap verdween, moet voor zichzelf mogen spreken en een einde maken aan de internationale onzekerheid over zijn verblijfplaats en toestand, stelt de in Washington gevestigde International Campaign for Tibet (ICT).
ICT: ‘De Panchen Lama is nu volwassen en volgens de Chinese grondwet moet de Chinese regering zijn persoonlijke waardigheid respecteren. De 31-jarige Panchen Lama moet zijn grondwettelijk recht krijgen om voor zichzelf te spreken.’
De verklaring kwam in reactie op een verklaring afgelopen dinsdag van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de vermiste religieuze figuur ‘nu een baan heeft’ en wenst met zijn familie met rust te worden gelaten. De verklaring van China kwam in duidelijke reactie op een oproep op 18 mei door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo aan Peking om de verblijfplaats van de Panchen Lama openbaar te maken en zijn eigen grondwet en internationale verplichtingen ter bevordering van de godsdienstvrijheid voor alle personen te handhaven. ‘Tibetaanse boeddhisten moeten, net als de leden van alle geloofsgemeenschappen, hun religieuze leiders kunnen selecteren, opleiden en vereren volgens hun tradities en zonder inmenging van de overheid,’ zegt Pompeo.
De Tibetaanse Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima, werd op 14 mei 1995 op zesjarige leeftijd erkend als de 11e Panchen Lama, de reïncarnatie van zijn voorganger, de 10e Panchen Lama. De erkenning door de Dalai Lama maakte de Chinese autoriteiten boos, die drie dagen later de jongen en zijn familie in hechtenis namen en vervolgens een andere jongen, Gyaincain Norbu, als hun eigen kandidaat in zijn plaats installeerden. Volgens de Tibetaanse traditie worden oudere boeddhistische monniken na hun dood gereïncarneerd in het lichaam van een kind.
De verblijfplaats van de Dalai Lama’s keuze voor Panchen Lama blijft onbekend en hij is sinds zijn verdwijning niet meer in het openbaar gezien. De door Peking geïnstalleerde Panchen Lama blijft ondertussen impopulair bij Tibetanen,. China staat niemand toe om de ontvoerde Panchen Lama te ontmoeten of te spreken na zijn verdwijning.
De Chinese regering zou nu een vervolg moeten geven aan de verklaring van vandaag door zowel toe te staan dat de Panchen Lama vrij en zonder beperkingen voor zichzelf spreekt, als door een internationaal en onafhankelijk onderzoek toe te staan om na te gaan wat er met hem is gebeurd nadat hij meer dan 25 jaar geleden is verdwenen, zegt ICT.