Dier&Recht zegt succes te boeken in de strijd tegen het fokken met zieke hondenrassen. Vanaf 18 mei 2020 worden geen stambomen meer verstrekt aan raszuivere kortsnuitige honden die niet voldoen aan de criteria van de wet. Het gaat daarbij vooral om rashonden als de Mopshond, de Engelse en de Franse Bulldog. Honden zonder stamboom mogen niet deelnemen aan hondenshows. Dat maakt het voor fokkers bijzonder onaantrekkelijk om nog te fokken met deze honden.

Alle stambomen worden in Nederland uitgegeven door de Raad van Beheer. Deze overkoepelende organisatie gaat de stambomen voor raszuivere honden met een te korte snuit vervangen door afstammingsbewijzen. Met de registratie van deze afstammingsbewijzen is het straks voor de overheid eenvoudig vast te stellen welke fokkers zich niet aan de wet houden.

Duidelijke criteria

Dier&Recht is blij dat de Raad van Beheer zich eindelijk conformeert aan de wet. Die wet stelt dat je niet mag fokken met dieren met uiterlijke kenmerken die nadelig kunnen zijn voor het nageslacht. Die wet stamt uit 2014, maar door het ontbreken van strikte criteria kon de Raad van Beheer tot voor kort ongehinderd doorgaan met het uitgeven van stambomen aan honden met een veel te korte snuit. Ook vielen deze rashonden nog regelmatig in de prijzen bij hondenshows. Dier&Recht heeft zich ingezet voor en bijgedragen aan het vaststellen van duidelijke criteria. Die maken het voor de NVWA makkelijker om de wet te handhaven.

Medische klachten

Een te korte snuit veroorzaakt tal van medische klachten. Veel kortsnuitige honden lijden aan chronische benauwdheid omdat hun snuit onvoldoende ruimte biedt aan hun luchtwegen (dit veroorzaakt het kenmerkende ‘snurken’). Daarnaast hebben veel van deze hondenrassen last van allerlei andere aandoeningen die voortkomen uit hun specifieke uiterlijke kenmerken.

Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht: “Het is goed nieuws dat er nu een einde komt aan de stamboomfokkerij van kortsnuitige rashonden. We hopen dat ook consumenten beseffen dat dit zieke honden zijn, die lijden onder hun aandoeningen en beperkingen. We roepen consumenten op om geen Mopshonden, Engelse of Franse Bulldogs te kopen. Kies liever voor een gezonde kruising, daar heb je zelf ook veel meer plezier van!”

Andere rassen met een te korte snuit die niet meer in raszuivere vorm gefokt mogen worden, zijn onder andere de Shih Tzu, de King Charles Spaniel en de Pekinees.

Bron Dier&Recht

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Dier&Recht – Geen stambomen meer voor Mopshonden en Franse Bulldogs

  1. Eelco schreef:

    Uh waarom is er een foto van een pitbull bij het artikel geplaatst? Ben ook erg benieuwd wat er met de Engelse bulldog gebeurt nu. Die anatimisch zo misvormd is dat het ras zich op natuurlijke niet meer kan voortplanten

  2. Chiel schreef:

    De afgebeelde lijkt in de verste verte op een amerikaanse pitbullterriër. Dit is een designerbreed. Zogenaamde pocket bully.Misvormde hond als je het mij vraagt.