Veel komt er op ons af in deze door corona gedomineerde tijd. Noodzakelijke maatregelen worden genomen, die voor veel mensen verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Ondertussen wordt er in de humanistische wereld hard gewerkt aan nieuwe praktijken om de waarde van (mede)menselijkheid hoog te houden. Het Humanistisch Verbond ontplooide een aantal initiatieven zoals:
Nu onze samenleving hard tot stilstand is gekomen realiseren medewerkers van het Humanistisch Verbond zich dat niet alleen onze gezondheid op het spel staat. Mensen worden op zichzelf teruggeworpen, grote zingevingsvragen komen aan de orde. Voor enige houvast heeft het Humanistisch Verbond de zogeheten Thuisblijverspost opgetuigd. In zeven e-mails behandelen ze relevante onderwerpen, waaronder sociale isolatie, verveling en onderling vertrouwen. Aanmelden kan hier.
Ook humanistisch geestelijk verzorgers worden gezien als essentieel beroep in deze tijden. Voor prangende vragen over bijvoorbeeld quarantaine, angst voor eenzaamheid, hoe het nu verder moet als je een naaste niet kunt bezoeken, kun je bellen met 020 521 9011. Tussen tien en twaalf uur in de ochtend is er een humanistisch geestelijk verzorger paraat om je professioneel bij te staan.
Van hetzelfde laken een pak zijn de diverse lokale afdelingen van het Centrum voor Levensvragen. Hier kun je ook terecht bij humanistische geestelijk verzorgers die begeleiding, ondersteuning en een luisterend oor bieden voor ieder die zich zorgen maakt, eenzaam is, en een gesprekspartner zoekt in deze tijd van corona.
Wat is geestelijke verzorging?
Geestelijke verzorging gaat over zorgen voor wat jij belangrijk vindt in het leven. Wat jij belangrijk vindt, wordt gevormd door wat je meekrijgt en meemaakt in jouw leven en de levensvragen die hierdoor ontstaan. “Zorgen voor je geest” beperkt zich niet tot één bepaald aspect van het menselijk bestaan en kan verschillende vormen aannemen. Voor de één ligt het accent op het gevoelsleven (zoals genieten van kunst, bidden en muziek) of op activiteiten (bijvoorbeeld mediteren, wandelen in de natuur, een kaars aansteken), anderen beleven het meer intellectueel (door studie of dialoog).
Wanneer kom je in aanraking met een geestelijk verzorger?
In bijzondere of belastende situaties – geboorte of dood, ziekte of beperking, opsluiting of uitzending, relatievorming en overgangsmomenten, verlies of trauma, – kun je in aanraking komen met een geestelijk verzorger. Wanneer je leven (plotseling) verandert kun je ervaren dat voorheen vanzelfsprekende dingen, niet meer vanzelfsprekend zijn. Die vanzelfsprekendheden zijn verbonden met hoe je naar het leven kijkt en wat je belangrijk vindt. Vaak kunnen we met dierbaren hierover spreken, of met zorgverleners en vrijwilligers. Geestelijk verzorgers zijn hier speciaal voor opgeleid en bieden professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensbeschouwing. Geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt.
Humanitas
Ook in deze tijden helpen de vrijwilligers van Humanitas mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Nu we 1,5 meter afstand moeten houden gebeurt dat waar het kan op afstand. Zo helpen de vrijwilligers van de Thuisadministratie om mensen met schulden hun administratie weer op orde te brengen. Binnen het Gezonde Maatjes-programma is een sportprogramma op afstand ontwikkeld dat is bedoeld om kinderen meer te laten bewegen. Ter inspiratie maakte vrijwilligster Ana Claudia een video voor de ochtendroutine. De vrijwilligers van Humanitas-Tandem ondersteunen eenzame mensen door op afstand te kletsen of een spelletje te doen. En Home-Start-vrijwilligers bieden gezinnen die dat willen telefonisch hulp, zodat ouders niet te lang blijven zitten met vragen waarbij vrijwilligers ook nu kunnen ondersteunen. Daarnaast post het Home-Startteam dagelijks een opvoedtip op Facebook.
Zie voor meer informatie de website van het Humanistisch Verbond.