Christenen en boeddhisten kunnen samen een cultuur van medeleven en broederschap opbouwen.
Dat is de boodschap van de Pauselijke Raad voor de interreligieuze dialoog aan de boeddhistische gemeenschap ter gelegenheid van Vesak, de belangrijkste feestdag voor boeddhisten die op die dag de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van de Boeddha herdenken. Met het document van de Raad worden boeddhisten ook uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement Reinventing the Global Compact on education dat op 15 oktober in het Vaticaan zal worden gehouden.
De Raad nodigt uit om te bidden “voor degenen die getroffen zijn door de coronaviruspandemie en voor degenen die hen bijstaan. Wij moedigen gelovigen aan om dit moeilijke moment met hoop, medeleven en naastenliefde te beleven”. De Raad zegt blij te zijn te constateren dat boeddhisten en christenen zich baseren op diepgewortelde waarden en samenwerken om de oorzaken van sociale misstanden in verschillende delen van de wereld weg te nemen.
Het Vaticaan wil graag met de boeddhistische gemeenschap nadenken over het thema “Boeddhisten en Christenen”: Het opbouwen van een cultuur van mededogen en broederschap”. ‘Wij zijn ons bewust van de hoge waarde die onze respectievelijke religieuze tradities geven aan compassie en broederschap in onze spirituele zoektocht en in ons getuigenis en dienstbaarheid aan een gewonde mensheid en een gewonde aarde’, stelt de Raad.
Verder herinnert de Raad aan wat paus Franciscus in november jongstleden tegen de opperpatriarch van de boeddhisten in Thailand zei: “We kunnen groeien en samenleven als goede buren en zo onder de volgelingen van onze religies de ontwikkeling van nieuwe liefdadigheidsprojecten bevorderen, die in staat zijn praktische initiatieven op de weg van de broederschap te genereren en te vermenigvuldigen, in het bijzonder met betrekking tot de armen (…) in ons gemeenschappelijke huis (de aarde). Op deze manier zullen we bijdragen aan de vorming van een cultuur van medeleven, broederschap en ontmoeting, zowel hier (Thailand) als in andere delen van de wereld. Terwijl wij, boeddhisten en christenen, van elkaar leren hoe we steeds meer aandacht en medeleven kunnen hebben, mogen we blijven zoeken naar manieren om samen te werken om onze onderlinge verbondenheid tot een bron van zegen te maken voor alle voelende wezens en voor de planeet, ons gemeenschappelijk huis”.
De Raad: “Wij geloven dat om de continuïteit van onze universele solidariteit te garanderen, onze gezamenlijke reis een educatief proces vereist. Daartoe zal op 15 oktober 2020 een mondiaal evenement plaatsvinden met als thema “Heruitvinden van het Mondiaal Pact voor Onderwijs”. “Deze bijeenkomst zal onze toewijding voor en met de jongeren opnieuw doen opleven en onze passie voor een meer open en inclusieve opvoeding, met inbegrip van geduldig luisteren, een constructieve dialoog en een beter wederzijds begrip” (Paus Franciscus, Boodschap voor de lancering van het “Global Compact” over onderwijs, 12 september 2019).