De kwaliteit van drinkwater is voor de meeste mensen een vanzelfsprekendheid. Toch gaat die kwaliteit wereldwijd achteruit en dat heeft een negatieve invloed op de gezondheid van ons ecosysteem. Ecoloog Li An Phoa zet zich daarom in voor drinkbare rivieren en maakt een tocht van 1000 kilometer langs de Maas. In het drieluik Drinkbare Maas volgt regisseur Thom Verheul haar tijdens deze levensmissie. Deel 1: werd op zondag 22 maart uitgezonden.

De kwaliteit van drinkwater loopt wereldwijd terug. En ook neemt de beschikbaarheid van drinkwater drastisch af. In Nederland worstelen we bovendien voortdurend met te veel of te weinig water in onze rivieren. Urgente redenen voor de 39-jarige bedrijfskundige, filosofe en holistisch ecologe Li An Phoa om zich in te gaan zetten voor een wereld met drinkbare rivieren. Want als onze rivieren weer drinkbaar zijn, zijn onze ecosystemen weer in balans.

Li An loopt in de driedelige serie Drinkbare Maas van de bron van de Maas in Frankrijk naar de monding in de Noordzee. Tijdens deze 1000 kilometer lange wandeling vraagt Li An aandacht voor wat haar levensmissie is geworden. Onderweg spreekt ze met boeren en burgemeesters, vissers en omwonenden, ondernemers en onderzoekers over de kwaliteit van het Maaswater. Dankzij deze tocht besluiten onder andere Franse burgemeesters zich te verenigen in een internationaal netwerk van burgemeesters voor een Drinkbare Maas.

Regisseur Thom Verheul en zijn zoon, cameraman Wouter Verheul, volgden Li An Phoa de afgelopen twee jaar op de voet. In het drieluik Drinkbare Maas van de Boeddhistische Blik, filmen ze haar wandeltocht langs de rivier, haar ontmoetingen, zorgen en overpeinzingen op weg naar een lonkend perspectief: een Drinkbare Maas.

Vorig jaar gingen ze samen terug naar plekken langs de Maas om te praten met mensen die werken aan vooral structurele oorzaken van de vervuiling met vooral pesticiden, medicijnresten en de onbekende stoffen die bijna dagelijks aan ons milieu worden toegevoegd.

Deel 2. Een rivier, miljoenen levens – Zondag 29 maart, ca 15:30 op NPO2
Deel 3. Naar een breder bewustzijn – Zondag 5 april, ca 15:30 op NPO2

Drinkbare Maas wordt uitgezonden door de Boeddhistische Blik, van de KRO-NCRV.

Categorieën: Natuur, Nieuws, De boeddhistische blik, Gezondheid, Milieu, Geluk, Media
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op TV – Drinkbare Maas – kwaliteit en beschikbaarheid

 1. Ruud van Bokhoven schreef:

  Een mooi programma die door de tijd helaas door te weinig mensen wordt bekeken, 98% van het water op aarde is zout water, slechts 2% is zoet water waar mens en dier van leeft en niet buiten kan, echter dit water is en wordt nog steeds ernstig vervuild en kan ernstige ziektes veroorzaken zoals nu de corona en zien wat dit teweeg brengt.
  Helaas trekt men zich er niet erg veel van aan en ziet men wanneer het te laat is.
  Wees oplettend op je lichaam, op voedsel, drinken en verdovende middelen, want wie wil er wel ziek worden.
  Werk aan je gezondheid, werk aan de natuur.
  Namasté 🙏