Joost van den Heuvel Rijnders: ‘In het Chinees is het begrip ‘crisis’ opgebouwd uit de karakters voor ‘bedreiging’ en ‘kans’. Er is dus een opmerkelijke samenhang tussen beide. De coronacrisis vormt een bedreiging voor ons allemaal. We kunnen ziek worden en er zelfs aan sterven. Minder erg, maar toch ook erg ingrijpend kan deze tijd zijn voor de portemonnee.
Een crisis biedt ook kansen. De natuur laat dit goed zien. Er is jaarlijks een cyclisch proces van afsterven en weer opbloeien. Van komen en gaan. Een korte blik op onze eigen geschiedenis leert ons hetzelfde: een crisis kan ook louterend werken. Migraine leerde mij als puber om beter te gaan luisteren naar mijn lichaam en minder perfectionistisch te zijn. Jaren later zorgde onvrede op mijn werk voor de zoektocht naar een nieuwe werkplek. Daar leerde ik mijn huidige vriendin kennen.
Kansen liggen er ook voor een verandering van de rol van de overheid. Misschien nemen we nu wel wat afstand van het harde en onpersoonlijke neoliberalisme en omarmen we een sterkere, zorgende rol voor de overheid. We kunnen meer naar elkaar toe groeien, meer verbinden en vanuit compassie en medemenselijkheid open staan voor elkaar. Er waait nu een wind van waardering door het land voor het zorgpersoneel. Zij vertegenwoordigen de waarden die weer worden gekoesterd door deze crisis, zoals zorgzaamheid, dienstbaarheid en verbondenheid. Zij zijn de nieuwe helden in deze tijd!
De huidige crisis biedt ook kansen voor de natuur om te herstellen. De lucht is nu al schoner. Voor velen is ons leven in deze fase minder doelgericht. We kunnen vertragen, weer eens een goed boek lezen, wandelen in de natuur, onze tijd nutteloos beleven. We kunnen wat bewegen van ‘hebben’ en ‘doen’ naar ‘zijn’. In de woorden van mijn buurvrouw tijdens een wandeling met de hond: ‘Het is een tijd van bezinning’. Wat we daarbij kunnen meenemen is het vertrouwen in verandering. Ook dit gaat voorbij. Ook crises komen en gaan.’
Tijdens de Live meditatie van 30NOW van zondag 22 maart wordt dit thema verkend.
De meditatie en lezing zijn online zijn gratis en makkelijk vanuit huis te volgen. Ga naar https://www.30now.nl/live/ en gebruik de link die bij de geplande sessie staat.
Je komt dan vanzelf bij bijeenkomst. Indien je het programma zoom nog nooit hebt gebruik kan je met dezelfde link het programma eenvoudig en gratis downloaden.’
De sessie begint om 20.00 en eindigt om 21.15 uur.
G.J. Smeets zegt
Ik krijg een sik van de naïviteit – slecht geïnformeerd zijn – waarmee mensen in religieuze kringen deze pandemie aangrijpen om er hun boodschap op los te laten: “tijd voor bezinning”, “kom tot jezelf”, “bid voor je naasten”. Of zoals hierboven “crisis biedt kansen.”
Waar ik woon (Italia) zit iedereen sedert 2 weken opgesloten in huis, met jengelende of verveelde kinderen, geen inkomen en wel vaste lasten en geen overheidssteun. En dat gaat nog minstens twee weken zo door. Tel uit je kansen. Ik krijg niet de indruk dat mensen in NL, de schrijver van bovenstaand stuk incluis, aan de hand is en wat hun te wachten staat.
Drie opmerkingen ter info:
– crises bieden nooit kansen, ze dwingen wel keihard collectieve gedragsverandering af en die verandering kan achteraf soms gekwalificeerd worden als ‘zuiverend’. Je kunt dat fatsoenshalve niet vooraf veronderstellen. Nogal wat religieus georiënteerden brengen dat fatsoen niet op.
– religieuzen laten het bij de reguliere twee- of driejaarlijkse griepepidemie altijd afweten. Terwijl er in NL toch duizenden mensen aan sterven en een miljoen huishoudens ontregeld zijn. En nu opeens met corona roeren ze zich, de religieuzen. Het is mijns inziens spiritueel ramptoerisme dat acuut eindigt als ze zelf de griep of corona krijgen.
– het corona-virus is in China overgedragen van dier op mens. Het virus zat tot dat moment alleen bij dieren die er helemaal geen last van hebben. Epidemiologen weten allang dat dergelijke overdracht onvermijdelijk is dankzij a) globalisering en b) afbraak van regionale biodiversiteit.
Dus, Joost van den Heuvel Rijnders: maak je borst en die van je kinderen maar nat. De kans is groot dat het einde van corona in NL niet in zicht is en de kans is nog groter dat een volgende crisis niet louterend is maar destructief. Je moet er niet aan denken dat de servers van de ziekenhuizen en universiteiten en ministeries uitvallen. En toch is daar in het recente verleden ervaring mee.
Marielle zegt
In de Corona-crisis wordt wat mij betreft te snel voorbijgegaan aan het leed dat we ook in het rijke en naïeve, strandtogende Nederland nu al ervaren. Zorgen om inkomen, angst om ziek te worden en naar het ziekenhuis te moeten, groeiende eenzaamheid, en nauwelijks nog aandacht voor die andere crisis die ons wacht.
De oorzaken die GJ Smeets benoemt voor deze crisis zijn volgens mij ook de oorzaken van de klimaatcrisis: globalisering en de afbraak van onze leefomgeving. En wat mij betreft kun je daar bijzetten: consumentisme, wereldwijde sociale ongelijkheid en het ‘other’-en van andere mensen en wezens.
Door alles als een kans te zien en als mogelijkheid om te oefenen (is het óók), bestaat het gevaar op ‘spiritual by-pass’. Dus heb ook compassie voor elkaar en aandacht voor de ‘negatieve’ (of ontkennende) gevoelens. Schiet niet meteen in de ‘wees kalm’- en ‘alles verandert altijd’-modus.
Ik waardeer Joost enorm als leraar en was niet bij deze online meditatie. Dus ik weet niet wat daar is behandeld en gezegd. Mijn opmerkingen zijn ook niet per se op hem gericht, maar meer op onze hele sangha. Dank voor de kritische noot, GJ Smeets, en sterkte voor allen.