“Een plofkip in flauwekulsaus. Geen dier- en milieuorganisatie is hier positief over.” Wakker Dier reageert verbaasd en teleurgesteld op het nieuws dat de supermarkten vandaag met de pluimvee-industrie naar buiten brengen. Afgelopen zomer beloofden de supermarkten (CBL) in de toekomst enkel varkens- en kippenvlees met minimaal 1 ster van het Beter Leven kenmerk in het schap te gaan leggen.

Vandaag is deze belofte teruggebracht tot een ‘plofkip in flauwekulsaus’: zonder Beter Leven ster, achttien in plaats van twintig kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. En dat laatste pas in 2020, waardoor de plofkip-industrie en de supermarkten pas over vijf jaar hoeven te starten om stap voor stap de kreupele plofkip te vervangen.

Wakker Dier blijft onverminderd campagne voeren voor een plofkip-vrij schap in 2015, vooral gericht op de grootste plofkipverkopers Albert Heijn en Jumbo.

In januari 2012 startte Wakker Dier de campagne ‘Stop de Plofkip’. Plofkip is de ‘gewone’ kip in de supermarkt. Het is een kuiken dat in zes weken tijd wordt vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo en dat met negentien anderen op één vierkante meter leeft in een donkere stal. Van alle dieren in de vee-industrie scoren deze kuikens het slechtst op dierenwelzijn.

Deze kip heeft door té snelle groei last van kreupelheid, voetzweren, kortademigheid en borstblaren. Vanwege de vele gezondheidsproblemen krijgt deze kip veel antibiotica toegediend. Mede door het hoge onverantwoord hoge gebruik van antibiotica in de vee-industrie kunnen levensgevaarlijke bacteriën steeds moeilijker bestreden worden en ontstaan zo levensbedreigende besmettingen in bijvoorbeeld ziekenhuizen.

Wakker Dier wil dat supermarkten overstappen op kip met 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Deze kip groeit langzamer en heeft daarom veel minder last van de welzijnsproblemen waar de plofkip mee kampt en heeft daardoor minder antibiotica nodig. Ook heeft deze kip meer ruimte en een overdekte uitloop. Deze kip is een paar dubbeltjes duurder.

 

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Supermarkten breken belofte over beter leven kip

 1. Carla Burer schreef:

  Werkelijk schandalig !!!
  Veel beloven, weinig doen, ja als er al duizenden kippen en varkens een dier onwaardig leven hebben geleid met een lange ij !!
  Geld gaat zo als altijd weer boven alles !

  Laat de schappen bij AH en Jumbo vol liggen en koop dit vlees niet! Worden Ah en Jumbo dan misschien wakker ?!
  Groet !!
  Carla

Menu