Zelfs nadat de beschuldigingen van seksueel wangedrag door Sakyong Mipham, de omstreden leider van Shambhala International, bekend waren, begrootte de boeddhistische non-profit organisatie meer dan $500.000 om het leven van deze man te veraangenamen. In een e-mail in juli 2018 vroeg de organisatie haar leden om “verdere financiële steun”, zo blijkt uit stukken die zijn gepubliceerd door ThinkProgress.

Shambhala International begrootte een half miljoen dollar in loon en andere vergoedingen voor zijn leider, zelfs nadat twee vrouwen openbaar maakten dat hij hen seksueel had aangevallen. Uit de documenten blijkt dat Shambhala International door de beloning Mipham en zijn familie in staat stelden als royalty’s te leven.

Shambhala begrootte $511.102 voor Mipham en zijn familie in 2016, volgens een intern document dat in handen is van ThinkProgress. Het bedrag bestaat uit een jaarlijks salaris van CA$30.000 (30.000 Canadese dollars) voor Mipham en CA$20.000 voor zijn vrouw, Khandro Tseyang, samen met een ziektekostenverzekering voor hun familie, erkent Ryan Watson, de financiële directeur van Shambhala International. In de begroting waren ook bedragen opgenomen voor bureauruimte, secretariaatsondersteuning, en andere wettige bedrijfsuitgaven met betrekking tot het runnen van een internationale kerk.

Shambhala ziet Mipham en zijn familie als royalty’s, de organisatie betaalde ook om wat het noemt het Kalapa Hof – Mipham’s woningen en entourage te behouden. Volgens de begroting voor 2015 omvatten deze uitgaven een financiële ambtenaar voor Mipham en zijn uitgebreide familie; salarissen en huisvesting voor twee huishoudpersoneelsleden en een kok; drie personeelsleden voor Tseyang, de vrouw van Mipham; kindermeisjes voor hun kinderen; huishoudelijke uitgaven, met inbegrip van voedsel en auto’s.

De begrotingsdocumenten laten alleen zien wat Shambhala van plan was uit te geven, niet wat het daadwerkelijk heeft uitgegeven. Shambhala heeft geen jaarverslagen over 2016 of 2017 vrijgegeven.

Shambhala besteedde ongeveer een derde van zijn bijna $1.6 miljoen begroting voor 2016 aan Mipham, zijn familie, en het Hof van Kalapa, met uitzondering van de hypotheek op zijn officiële woonplaats in Halifax. Dat geld kwam voornamelijk uit de meer dan 200 meditatiecentra van de groep over de hele wereld, samen met inkomsten uit zijn retraite programma’s en directe bijdragen van zijn leden.

Shambhala International is gevestigd in Boulder en Halifax. Zijn twee belangrijkste rechtspersonen in de V.S., Shambhala USA en Sakyong Potrang, hoeven geen openbare belastingformulieren in te dienen omdat zij als kerken zijn geregistreerd. De twee belangrijkste Canadese rechtspersonen, Shambhala Canada Society en Sakyong Potrang Canada, rapporteerden een gecombineerde CA$4,8 miljoen aan inkomsten en CA$5,4 miljoen aan uitgaven in 2016.

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op ‘Zelfs na beschuldigingen seksueel wangedrag bleef Shambhala Mipham financieel steunen – om leven als royalty’s voort te zetten’

 1. Joost schreef:

  Driewerf schande ,als dit waar is . Shambhala leden word wakker. En verlaat deze schaamteloze pseudo boedhistische club. Dit is ver van de boodschap en de wijsheid van de Verhevene.

 2. Ruud van Bokhoven schreef:

  Een boeddhistische monnik heeft tradioneel 8 bezittingen, een bedelnap, riem, naald, scheermes, waterfilter, 1 onderkleed en 2 gewaden. Een ieder die meer heeft is geen monnik. Degene die als monnik 50.000 Canadeese dollars ontvangt is zelfs geen boeddhist, maar een oplichter die misbruik maakt van zijn (functie), hetgeen niets met boeddhisme te maken heeft en de wijsheid van Boeddha niet begrepen heeft.
  Namasté 🙏

  • G.J. Smeets schreef:

   Sakyong Mipham is geen monnik en heeft zich nooit als zodanig voorgedaan. De man is gewoon een handelaar in boeddhistica, in navolging van zijn vader. En veel sukkels zijn erin getrapt.