Binnenkort stemt de Tweede Kamer over CETA, het volgens velen omstreden handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Er is nog altijd geen meerderheid voor het verdrag. Als Nederland tegen stemt, dan gaat het verdrag, waar meer dan 10 jaar aan gewerkt is, volledig van tafel. Minister Kaag van Buitenlandse Handel noemt de bezwaren vaak onzin. Programmamaker Froukje Jansen ging daarom op zoek naar het volgens Milieudefensie echte verhaal achter CETA.
Canadese onderzoekers waarschuwen Europeanen in een enkele jaren geleden uitgebracht onderzoek over de gevolgen van CETA, het voorgenomen handelsverdrag tussen de EU en Canada. Volgens de onderzoekers van de Council of Canadians zal het verdrag een negatief effect hebben op de voedselveiligheid in de EU. ‘In Canada gelden in veel gevallen lagere voedsel en dierenwelzijnsstandaarden. In Europa krijgen daardoor vooral kleinschaligere boeren te maken met de harde concurrentie van grote Canadese agribusinesses, terwijl consumenten slechter voedsel op hun bord krijgen.
In het onderzoek worden diverse concrete voorbeelden gegeven van de ervaringen uit Canada. Dat land sloot al in de jaren negentig een handelsverdrag met de Verenigde Staten en Mexico genaamd NAFTA. Niet alleen het gebruik van pesticiden en de ontoereikende controle daarop verontrust de onderzoekers. Zo zijn bijvoorbeeld ook de regels in Canada voor dierenwelzijn in de vleesproductie vrijwillig en niet bindend en bestaan er dus geen sancties op het niet naleven van de afspraken. Europese boeren zijn wel wettelijk verplicht om hier rekening mee te houden.