Tijdens het maandelijkse luchtalarm maandagmorgen om 12:00 uur zullen op meer dan zeventien plaatsen door heel Nederland acties van Extinction Rebellion plaatsvinden. In Amsterdam zal de lokale tak van Extinction Rebellion met een protest aandacht vragen voor de luchtkwaliteit in de stad en wereldwijd .
Middels een ‘artistieke actie in solidariteit met de wereldwijde strijd voor betere luchtkwaliteit’ protesteert Extinction Rebellion a.s. maandag op geweldloze wijze bij de Stopera. Deze actie is gericht tot de gemeenteraad. “De gemeente Amsterdam riep een klimaatcrisis uit. Nu moet zij doen wat nodig is,” zegt ER-woordvoerder Muël. Tijdens de actie zullen deelnemers op de grond gaan liggen om te verbeelden dat de prijs van luchtvervuiling wordt betaald in mensenlevens.
Amsterdamse lucht
De gemeenteraad schrijft zelf in het ‘ actieplan schone lucht ’ dat slechte luchtkwaliteit het derde grote gezondheidsrisico is en de gemiddelde Amsterdammer een jaar leven kost. Luchtvervuiling wordt in Amsterdam met name veroorzaakt door de haven, Schiphol en de hoeveelheid verkeer op de ring en rond het centrum. Dat laatste hoopt de gemeente met de Agenda Autoluw aan te pakken. Verschillende bewonersorganisaties vinden echter dat die plannen de vervuiling alleen verplaatsen. Extinction Rebellion ziet geen oplossing in het verplaatsen van vervuiling en toont zich met deze actie solidair met bewonersorganisaties.
Niet alleen in Amsterdam, maar overal ter wereld is luchtvervuiling een probleem. De WHO schat in dat luchtvervuiling wereldwijd het grootste gezondheidsrisico is, met meer dan 3 miljoen voortijdige doden per jaar. Amsterdam draagt hieraan bij. De haven van Amsterdam is de grootste benzinehaven ter wereld en een belangrijke overslagplaats voor fossiele brandstoffen. Bovendien is Schiphol een belangrijke hub voor de Europese luchtvaart. De uitstoot van vluchten vanuit Schiphol kunnen op de westenwindgordel tot in Azië uitwaaien.
De eisen
Extinction Rebellion Nederland stelt drie eisen: 1. Wees Eerlijk, 2. Doe Wat Nodig Is, 3. Laat Burgers Beslissen. Met deze laatste eis willen zij dat een representatieve groep burgers geïnformeerd wordt worden door experts en zelf de nodige beleidskeuzes aan de overheid voor te leggen. Doe wat nodig is!
De meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad stemde in juni 2019 voor het instellen van een klimaatklok, die aan moest geven hoeveel CO2 de stad nog uit mocht stoten om onder een globale opwarming van twee graden te blijven. Deze klok is er nog niet gekomen. ER- woordvoerder Robin zegt: “de gemeente heeft mooie praatjes, maar wij willen daden. Pak Schiphol aan en de vervuilende haven! Accepteer geen 127 cruiseschepen in het hart van de stad. Het is oneerlijk dat de inwoners hier, en mens, dier en plant overal, moeten lijden, zodat een paar toerisme-magnaten zich kunnen verrijken en de fossiele industrie kan blijven groeien.”