Het is 600 jaar na de dood van de door velen vereerde boeddhistische meester, lama Tsongkhapa. De Tibetanen in Tibet werden deze maand echter ernstig beperkt in het vieren van het jubileum. De CCP verbood het vieren van het festival waarin de geboorte van de lama werd herdacht.
Lama Je Tsongkhapa (1357-1419) is een sleutelfiguur in de religieuze geschiedenis van Tibet. Hij stichtte het Gandenklooster in 1409 en zijn hervorming van het boeddhisme maakte de weg vrij voor het ontstaan van de Gelugschool, waarvan de Dalai Lama de huidige leider is.
Tsongkhapa stierf in 1419, op 62-jarige leeftijd. 2019 is dus de 600ste verjaardag van zijn dood. Overal ter wereld waar Gelug-boeddhisten zijn, werden op 20 en 21 december ceremonies gehouden. Die in India werden persoonlijk voorgezeten door de Dalai Lama. Het festival in Tibet heet Ganden Ngachoe en werd door boeddhisten in Tibet met spanning afgewacht.
De Tibetanen ontdekten echter dat zelfs Ganden Ngachoe niet gespaard werd door het hardhandig optreden van de CCP tegen alle religies onder president Xi Jinping. Voor de veiligheid verbood de CCP niet alleen Ganden Ngachoe, maar ook alle andere religieuze ceremonies in Tibet tijdens de dagen van het festival. Het verbod gold voor studenten, schoolfunctionarissen en overheidsmedewerkers, maar stuurde een sterk signaal af dat iedereen die aan de ceremonies deelneemt gevolgen zal ondervinden.
“Het bericht zegt dat als iemand deelneemt aan deze evenementen, hij of zij verantwoordelijk zal worden gehouden en gevolgen zal ondervinden voor zijn of haar betrokkenheid”, vertelde een inwoner van Lhasa aan Radio Free Asia. Een ander vertelde dat “de ouders van de studenten verantwoordelijk worden gehouden voor de naleving van het overheidsbesluit door hun kinderen”.
Dit is slechts één incident in een voortdurende poging van de CCP om boeddhistische bijeenkomsten in Tibet te verstoren, evenals historische herdenkingen die als vijandig aan het regime worden ervaren. Dit jaar was 10 maart een zondag, maar de autoriteiten verklaarden het een werkdag en de scholen hielden regelmatig lessen. De CCP was bang dat iemand de 60e verjaardag van de slag bij Lhasa in 1959 zou herdenken, dat wil zeggen het noodlottige Tibetaanse verzet tegen de Chinezen.
6 juli was een zaterdag, maar opnieuw werd er op alle scholen onderwijs gegeven om te voorkomen dat studenten de verjaardag van de Dalai Lama, die op die datum viel, zouden vieren.