Vandaag werd het grote succes van het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ op indrukwekkende wijze in Brussel gevierd. In het hart van de Europese politiek, op het plein tussen de Europese Commissie en de Europese Raad, werd het reusachtige kunstwerk ‘Ode aan het varken’ van Nederlands kunstenares Jantien Mook tentoongesteld.

Verschillende Europarlementariërs, onder wie Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), betrokken burgers en internationale NGO’s spraken en op levensgrote videoschermen werden beelden van dieren en persoonlijk berichten van ondertekenaars getoond. Vorige maand sloot het burgerinitiatief voor een verbod op kooien in de veehouderij met meer dan 1,6 miljoen handtekeningen.

Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland (CIWF) en Nederlands lid van het organisatiecomité: “Het overweldigende succes van het burgerinitiatief laat zien dat Europeanen een betere veehouderij willen. Een waar dieren een goed leven hebben, naar buiten kunnen en de ruimte hebben om zichzelf te zijn. Het opsluiten van dieren in krappe kooien voor de productie van goedkoop vlees en eieren is niet meer van deze tijd. Het is nu aan de Europese politici om naar de burgers te luisteren en actie te ondernemen.”

Stop de kooien: grootste dierenwelzijnscampagne

Stop de kooien is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit; meer dan 150 organisaties uit heel Europa doen mee. De organisatoren hadden een jaar de tijd om een miljoen handtekeningen te verzamelen voor een succesvol initiatief, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen. Ruim 160.000 Nederlanders zetten hun handtekening; nooit eerder werd een Europees burgerinitiatief door zoveel Nederlanders gesteund.

Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF). Het burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed. De oproep is breed gesteund: in 18 Europese landen werd de drempel voor het vereiste aantal handtekeningen overschreden.2 In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.

Dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen (in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien), moedervarkens (in kraamkooien), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren.

De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop.

Bron World Farming.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Politiek, Gezondheid, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk