Biologische varkenshouderij Overesch in Raalte wint dit jaar de prijs voor de Mooiste Modderpoel. “Als wij denken aan een goede modderpoel, dan denken we direct aan Overesch. Schaduw, modder en verkoeling. Precies wat de varkens wensen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Met deze prijs wil Wakker Dier de familie Overesch in het zonnetje zetten. De zeugen van Overesch vinden verkoeling in een bad van water en modder, maar ook langs de schaduwrijke bosrand rondom de poel. De varkens kunnen zo toch het hoofd koel houden tijdens hete zomerdagen. De modder is bovendien goed voor de huid en helpt bij de bestrijding van parasieten en de genezing van wondjes.

Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20 °C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om toch af te kunnen koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

Vijftiende trofee

Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Nu voor de vijftiende keer. Met de Modderpoeltrofee wil de dierenwelzijnsorganisatie de groei van het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland stimuleren.

De biologische varkensstapel groeide in 2018 naar 97 duizend dieren, een toename van zes procent ten opzichte van 2017. Overigens krijgen alleen de zeugen ook daadwerkelijk een modderpoel. Vleesvarkens en miljoenen andere varkens in Nederland zien nooit een poel.

foto’s Joost van Manen.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Wakker Dier – modderpoeltrofee 2019 naar Raalte

 1. bolletje schreef:

  ziet er mooi uit, deze poel

  Gelukkig vind ik varkensvlees niet lekker. Anders at ik het.

  Varkens zijn super intelligente en gevoelige, dieren, die gruwelijk misbruikt worden, in dit land. Misschien is het varken zelfs mijn lievelingsdier

  Als je vlees eet, behoort het een tientje te zijn, per stukje vlees. Zo niet, dan betaald iets, of iemand de prijs.

  Goed initiatief en ook goed dat de boeddhisten hun nek uitsteken, omtrent deze problematiek