Morgen, donderdag 26 juli, ontvangt de biologische varkensboer Van Leeuwen in Buren uit handen van de stichting Wakker Dier (WD) de zogenoemde moddertrofee. Volgens de organisatie heeft hij op zijn erf de mooiste modderpoel voor varkens van Nederland.

Deze poel is volgens Wakker Dier groot, lekker diep en modderig; voor de dieren perfect om heerlijk af te koelen met dit hete weer. Varkens kunnen niet zweten en hebben al vanaf 20°C modder nodig om af te koelen.

Wakker dierDit is de achtste keer dat WD de moddertrofee uitreikt om zo de biologische varkenshouderij in het zonnetje te zetten. Helaas neemt volgens de organisatie 99% van alle twaalf miljoen varkens nooit een duik in de modderpoel. De meeste varkens staan hun hele leven binnen in een stal van staal en beton en lijden vandaag aan hittestress.

Foto: Wakker Dier en Daria Mnych

Foto: Wakker Dier en Daria Mnych

Wakker Dier: ‘Moedervarkens bij een biologische boer hebben geluk, zij mogen met dit mooie zomerweer lekker afkoelen in een modderpoel. Dit is erg belangrijk omdat varkens niet kunnen zweten. Zij hebben de koele modder nodig om hittestress te voorkomen. Hoewel de meeste mensen genieten van de warmte, is het voor een varken bij 20°C al snel te heet. De temperatuur loopt deze dagen gemakkelijk op tot 28°C. Ook in de stal kunnen temperaturen flink oplopen, en daar kunnen de varkens de hitte niet ontsnappen. Uit wanhoop proberen de van nature zindelijke varkens soms verkoeling te zoeken in hun eigen poep.’

De Wageningen Universiteit concludeerde in 2010 dat modderbaden erg belangrijk zijn voor het welzijn van varkens en extra aandacht verdienen. Een modderpoel is namelijk niet alleen erg belangrijk voor temperatuurregulatie maar ook voor sociaal gedrag, huid- en wondverzorging en simpelweg geluksgevoel van varkens.

Foto Wakker Dier

Foto Wakker Dier

Wakker Dier: ‘De laatste jaren groeit de biologische sector hard. De consument kiest steeds vaker voor vlees van biologische varkens en tientallen boeren staan te popelen om over te schakelen naar een  biologische varkenshouderij. Het aantal biologische varkens stijgt elk jaar met 15% en zal dit zeker tot 2015 blijven doen, aldus Groeneweg, de biologische tak van Vion en de  grootste verkoper van biologisch varkensvlees in Nederland. Hoe meer mensen kiezen voor biologisch varkensvlees, hoe meer modderpoelen er de komende jaren bij zullen komen in Nederland.’

Waar: Fam. van Leeuwen, Hennisdijk 9a, 4116 RK, Buren.

Wanneer: Donderdag 26 juli, 11 uur

Categorieën: Natuur, Nieuws, Economie
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk