De Boeddha sprak als monnik over de gevaren van verlangen, lust komt er in de teksten niet best af.
Juist seksualiteit gaat over het verlangen naar iemand anders. Naar iets – waarbij je afhankelijk bent voor de vervulling van je verlangen – wat buiten jezelf ligt. De Boeddha ging voor geluk dat onafhankelijk is van wat buiten jezelf ligt.
Seksualiteit, sensueel verlangen, is een hindernis. De hindernissen zijn er om inzicht te verwerven, niet om ze te onderdrukken of te vermijden. Hoe gaan wij als leken om met seksualiteit? Wat kun je leren van verlangen, hoe het uitwerkt, wat het oproept … Hoe kun je een heilzame relatie aangaan met iemand anders?
Insight Revolution Sangha presenteert op zondag 29 september 2019 in Nijmegen een door Ank Schravendeel geleide meditatiedag met als thema ‘Liefde en lust’
Insight Revolution Sangha is een seculier-boeddhistische meditatiegroep (sangha) in de theravada traditie. De sangha is niet verbonden aan één specifieke lineage met leraren binnen de theravada traditie, want zij wil haar eigen weg gaan. Iedereen is welkom, ongeacht raciale, economische, seksuele, sociale, politieke en religieuze identiteit, achtergrond en/of voorkeur.
IRS besteedt veel aandacht aan de groep als community. Sanghaleden ervaren de groep als een veilige plek waarin ieder zichzelf kan zijn en ruimte krijgt om naar eigen vermogen en tempo te groeien. Er is oog voor overeenkomsten én verschillen, geen onderwerp wordt geschuwd en er wordt veel aandacht besteed aan actuele zaken. De meditatiebeoefening wordt op deze manier actief verbonden met het leven in de maatschappij.
Meditatiebeoefening (persoonlijke ontwikkeling) en maatschappelijk bewustzijn is voor IRS onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zij zet zich naar vermogen, als individu en sangha in, om bij te dragen aan een wereld die vaardiger om kan gaan met tendensen als verlangen, boosheid en onwetenheid.
Ank Schravendeel groeide op in een gereformeerd domineesgezin. Haar behoefte aan spiritualiteit werd daardoor wel erkend, maar zij bleef actief op zoek naar “hoe kan ik dat leven?”
Op haar 25e kwam zij in aanraking met vipassana meditatie, dat was thuiskomen voor haar. Schravendeel: ‘Ik hoefde me niet anders voor te doen dan ik was en wat in mijn leven gebeurde bleek onderdeel van de beoefening. Wat ik op het kussen leer bleek direct toepasbaar in het gewone leven.
Ik begon in 1988 te mediteren in het Vipassana Meditatiecentrum in Groningen, bij Johan Tinge. Bij Mettavihari volgde ik vele 10 daagse retraites. Na 2006 werd Frits Koster mijn leraar, bij hem liep ik ook stage om te leren zelf retraites te begeleiden.
Na een studie Andragologie deed ik in mijn werkzame leven ervaring op als docent, projectleider en manager in een verpleeghuis. Ik heb nu een eigen praktijk als coach.
In 2001 werd ik chronisch ziek. Dat veranderde mijn leven en ook mijn meditatie. Het omgaan met verlies leerde me om aandacht te geven aan een innerlijke houding van zachtmoedigheid als basis voor opmerkzaam zijn. Van Visu Teoh en Christina Feldman leerde ik metta meditatie als methode, die ik vooral in het dagelijks leven veel gebruik. Sinds 2010 zijn Patricia en Charles Genoud mijn leraren, zij combineren metta en vipassana meditatie.’
Voor meer informatie klik hier