Cattery van de Lootakkers in Gendt (Gld) moet van de NVWA per direct stoppen met het fokken van Bambino Sphynx katten. Bij een volgende overtreding volgt een hoge boete. Het is voor het eerst dat een kattenfokster “bekeurd” wordt en is een eerste stap in een verbod op vele kattenrassen met erfelijke gebreken.

Foto Dier&Recht.

De Bambino Sphynx is een typerend voorbeeld hoe ver fokkers gaan met het fokken van dieren met een volgens Dier&Recht ziekmakend uiterlijk. De katten hebben geen vacht, zeer korte, kromme poten en lijden volgens de Universiteit Utrecht (UU) aan ernstige gezondheidsproblemen. Desalniettemin bleef de fokster met deze dieren fokken. Daar is nu een einde aan gekomen. Fokt ze nog één keer Bambino Sphynx katten, dan krijgt ze een boete die op kan lopen tot vele duizenden euro’s.

De Bambino Sphynx is maar één van vele voorbeelden van raskatten met erfelijke aandoeningen. Dier&Recht voert al geruime tijd campagne om het fokken van dit soort dieren te stoppen en vindt steeds vaker minister Schouten, de NVWA en de wetenschap aan haar zijde. Tegen fokkers van meerdere kattenrassen heeft Dier&Recht handhavingsverzoeken ingediend bij de NVWA. Afhankelijk van de beschikbare capaciteit van de NVWA , zal dit nog in 2019 leiden tot verboden en boetes.

Bron Dier&Recht.

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Dier&Recht – stop op doorfokken doorgefokte katten

  1. Fabian de Vries schreef:

    Volstrekt schandalig waar Dier&Recht mee bezig is. Op basis van een aantal amateuristisch in elkaar geflanste fake-onderzoeken zijn ze nu stelselmatig bezig zoveel mogelijk kattenrassen uit te bannen. Volgens deze organisatie zijn Persjes, Main Coons, Sphynxen allemaal ziek. Onbegrijpelijk dat ze hier al zo lang mee door kunnen gaan. Een grote schande.
    Dat zogenaaamde onderzoek door de Universiteit Utrecht is er nooit geweest. Er is alleen door iemand van UU een rapport geschreven in opdracht van stichting Dier&Recht. De schrijver van dit rapport werkt niet geheel toevallig ook voor Dier&Recht. Mensen, trap hier niet in!