Dier&Recht is blij met het aangekondigde externe onderzoek naar het optreden van de NVWA. De minister wil onderzoeken hoe de voedselwaakhond is omgegaan met misstanden bij verschillende slachthuizen in het noorden van het land.

Op 9 oktober 2018 filmde Dier&Recht naar aanleiding van een tipgever een politie-inval bij slachthuis Griendtsveen in Hoogeveen. RTL Nieuws bracht de beelden naar buiten, waarna de politiek reageerde, en Kamervragen stelde over de rol van de NVWA bij de illegale slacht van zieke en kreupele dieren in dit bedrijf.

Dit voorval is een van de redenen voor de minister om het onderzoek te doen. Er deden zich de afgelopen jaren meerdere situaties voor bij noordelijke slachthuizen, waarbij met de vinger werd gewezen naar de toezichthouder. Ondanks een intern onderzoek door de NVWA naar de gang van zaken bij meerdere noordelijke slachthuizen, zal de minister nu een extern onderzoek laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat de juiste stappen zijn ondernomen.

Dier&Recht pleit al sinds 2006 voor onafhankelijk cameratoezicht in slachterijen zodat de NVWA de beelden kan opslaan en analyseren. Radar en NOVA besteedden al in 2008 aandacht aan de misstanden bij Hoogeveense slachthuis.

De NVWA komt onder een vergrootglas te liggen en onregelmatigheden in de inspectie op de dieren zullen volgens de minister aangepakt worden. In haar eigen woorden: “Het belang van voedselveiligheid en dierenwelzijn dient boven iedere twijfel verheven te zijn.” Dier&Recht benadrukt dat minister Schouten de wettelijke plicht om zieke en gewonde dieren adequaat te verzorgen serieus neemt. De NVWA moet erop toezien dat die dieren niet ziek en gewond naar een slachterij worden vervoerd, en ingrijpen bij misstanden.

Bron Dier&Recht

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk