De Thaise boeddhistische monnik Phra Sutham Nateetong (59) keerde vorige week woensdag terug naar Thailand na het beëindigen van zijn wandeling door Amerika om de wereldvrede te bevorderen. De monnik liep in 121 dagen 5.013 kilometer van Santa Monica, Californië naar New York. Tijdens zijn tocht kreeg hij te maken met allerlei soorten mensen en weersomstandigheden.
De monnik kreeg tijdens zijn tocht steun van mensen uit de hele Verenigde Staten, met name de inheemse Amerikanen steunden hem. Ze waardeerden zijn aanwezigheid en gaven hem zegeningen als ze elkaar ontmoetten. De monnik ervoer ook de steun van Laotianen en Thai die in de VS wonen. Fans liepen om de beurt met hem mee en deelden het nieuws over zijn wandeling met de mensen in de gebieden die hij doorkruiste. Sommigen boden hem eten en geld aan, terwijl anderen enkele uren reisden om hun respect te betuigen, zegt de monnik.
In sommige gebieden en steden werd hij het gesprek van de dag omdat geen van de inwoners eerder een Thai of een boeddhistische monnik had ontmoet. Phra Sutham drong er ook op aan om zijn hele tocht te voet voort te zetten, ondanks de druk van sommige supporters om door bepaalde gebieden in een voertuig te gaan, uit angst voor mogelijke aanvallen. In sommige steden en dorpen begeleidde politie-escortes hem. De monnik: ‘Leren leven met hen die anders denken dan wij is een kunst die mensen en de wereld geluk brengt. De mensen in de VS geven zoveel prioriteit aan het creëren van vrede. Alleen kapitalisten en wapen- en oliehandelaren willen oorlog. Ze manipuleren ook de politiek. Maar gewone Amerikanen houden van vrede en leven vreedzaam.’
Phra Sutham is van plan om zijn wandeling in Frankrijk te hervatten nadat hij de boeddhistische vastentijd heeft doorgebracht in Bodh Gaya, India, waar de Boeddha verondersteld wordt verlichting te hebben bereikt onder een Bodhi boom.
kees moerbeek zegt
“De monnik: ‘De mensen in de VS geven zoveel prioriteit aan het creëren van vrede. Alleen kapitalisten en wapen- en oliehandelaren willen oorlog. Ze manipuleren ook de politiek. Maar gewone Amerikanen houden van vrede en leven vreedzaam.”
Sympathiek en de monnik heeft het in de smiezen: je hebt gewone en dus goede mensen in de VS en er zijn slechte. Kapitalisten, wapen- en oliehandelaren zijn de bad guys.
Over oorlog. Tot op de dag van vandaag bestaat de vraag: Waarom hebben de geallieerden toen ze dit konden in WOII niets gedaan tegen de KZ’s en waarom hebben de Russen niets gedaan toen het getto van Warschau in opstand kwam en uitgemoord werd? Antwoord is bekend: wie is goed of slecht?
De werkelijkheid is vol kleur en niet zwart/wit. De mens Boeddha maakte geen onderscheid tussen mensen, wel tussen heilzaam en niet heilzaam handelen. Mensen zijn geen geen automaten, maar zij kunnen hun gedrag veranderen naar gelang de situatie en daar kiezen zij wel of niet voor. Wie iemand als mens werkelijk is, is niet zijn gedrag. Gedrag is een keuze en iemand kan daarvoor kiezen. Een van de ragen die het boeddhisme stelt is wie of wat is iemand, wat is dat diep gekoesterde en soms aanbeden ‘Ik’.
De Verhevene gaf ons het Achtvoudige Pad. Alle bewust levende wezens kunnen Verlicht worden. We zijn het eigenlijk al, maar beseffen het niet en handelen er niet naar. Dus aan jou is de keuze.
Is dit een filosofisch probleem: beslist niet.