De militaire bevelhebber generaal-majoor Thet Pone heeft omgerekend een bedrag van ongeveer US$ 19.600 gedoneerd aan de belangrijke boeddhistische nationalistische groep van Birma (Myanmar). Een organisatie die de overheid voor zijn vervolging van de ultranationalistische monnik U Wirathu heeft veroordeeld.

Bijna 1.000 boeddhistische monniken en hun volgelingen uit het hele land verzamelden zich maandag bij het hoofdkwartier van de Boeddha Dhamma Prahita Foundation in Yangon voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Voorheen bekend als Ma Ba Ba Tha, de Association to Protect Race and Religion, waarvan de naam in mei 2017 door de regering was verboden. Opgericht door boeddhistische monniken zijn de Ma Ba Ba Tha en haar opvolgers vooral bekend geworden door het verspreiden van voornamelijk anti-moslim boodschappen. De boeddhistische organisatie beweert dat de fundamenten van het boeddhisme, de meerderheidsgodsdienst in Birma, worden aangevallen en dringen er bij boeddhisten op aan om waakzaam te zijn tegen de invloed van andere ‘fundamentalistische’ godsdiensten.

Het doneren komt op een moment van verhoogde spanning tussen nationalisten en de Birmese overheid na het voorgenomen proces tegen de haatzaaiende monnik U Wirathu voor zijn pogingen om ontevredenheid met het huidige beleid op te roepen. De monnik kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven tot twintig jaar of een boete. De monnik is op de vlucht sinds het arrestatiebevel tegen hem eind vorige maand werd uitgevaardigd. Boeddhistische monniken en leken hebben in Yangon en andere gebieden bijeenkomsten georganiseerd om steun te betuigen aan U Wirathu.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk