De Chinese autoriteiten hebben de advocaat van Tashi Wangchuk belet zijn cliënt in de gevangenis te bezoeken. De Tibetaanse activist zit sinds zijn proces al een jaar achter de tralies. De mensenrechtenadvocaat Lin Qilei heeft zijn cliënt niet kunnen zien of spreken omdat zijn verzoek om zijn cliënt te bezoeken in februari werd afgewezen door de autoriteiten, vertelde Lin aan de mensenrechtenorganisatie Free Tibet.

Lin voegde eraan toe dat Tashi Wangchuk’s vader is overleden terwijl de activist achter de tralies zat. De advocaat vroeg een gevangenbewaarder om het nieuws door te geven aan Tashi, wat hij naar verluidt heeft toegezegd te zullen doen. Op 22 mei 2018 werd Tashi Wangchuk schuldig bevonden aan het ‘aanzetten tot separatisme’ en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Deze veroordeling omvatte de twee jaar die hij al in de gevangenis had doorgebracht na zijn arrestatie in januari 2016.

Zijn arrestatie volgde op de publicatie door de New York Times van een interview met hem over zijn campagne tegen wat hij noemde de ‘systematische vernietiging’ van de Tibetaanse taal en cultuur door China. In augustus 2018 werd hij verplaatst naar zijn huidige locatie, de gevangenis Xining. Zijn broers en zussen konden hem in november bezoeken. Lin zei dat het mogelijk is dat ze sindsdien op bezoek zijn geweest, maar dat ze onder druk van de Chinese regering staan om er niet in het openbaar over te praten.

Lin Qilei vertelde Free Tibet in februari dat de veroordeling van Tashi Wangchuck een tekortkoming is van het rechtssysteem in China, dat niet onafhankelijk maar politiek gedreven is. ‘Ze willen een voorbeeld van hem maken’, zei Lin destijds. ‘China is erg boos over zijn zaak. De autoriteiten adviseren advocaten in China om dergelijke zaken niet te verdedigen en de advocatenvereniging in Peking heeft er ook bij advocaten op aangedrongen om zich niet te laten vertegenwoordigen door cliënten in soortgelijke zaken.

‘Vanaf de eerste verjaardag (van zijn detentie) begrijpen we nog steeds niet goed wat er aan de hand is en hebben we nog steeds geen informatie…. De situatie is gespannen en dus is het (…) afleggen van een verklaring in deze zaak erg moeilijk,’ zegt de advocaat. De beperkingen op het verkrijgen van toegang tot Tashi betekent dat informatie over zijn gezondheidstoestand onbekend is.

Bron Free Tibet.

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu