De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren vier Greenpeace-actievoerders vrijgesproken die in februari vorig jaar een boorplatform bij Schiermonnikoog beklommen om volgens Greenpeace vreedzaam en geweldloos te protesteren tegen proefboringen naar gas in de Noordzee.

Greenpeace Nederland kwam in actie tegen de boringen, omdat de zoektocht naar nieuw gas volgens haar de omgekeerde wereld is. Het vreedzame protest kwam na 24 uur ten einde, na ingrijpen van de kustwacht moesten de vier klimmers het boorplatform verlaten. De actievoerders hingen een spandoek aan het platform met de tekst “Schier je weg! #VanGasLos”.

Een jaar later oordeelt de rechtbank dat de actie valt onder het recht van vrijheid van meningsuiting en recht op betoging. Ook was de actie veilig uitgevoerd en paste het in het maatschappelijk debat over gasboringen, dat nog steeds gaande is. De geldboetes die het Openbaar Ministerie had geëist werden door de rechtbank afgewezen en ook alle in beslag genomen materialen en klimattributen moeten worden teruggegeven.

Greenpeace Nederland is blij met de uitspraak. “We zitten in een cruciale periode als we een klimaatcrisis willen voorkomen. Daarom moeten we kunnen protesteren tegen bedrijven en vervuilers die dit ondermijnen. Deze uitspraak staat voor het grondrecht op betoging dat steeds vaker ter discussie wordt gesteld”, aldus Faiza Oulahsen van Greenpeace.

Bron Greenpeace.

Categorieën: Mensenrechten, Milieu, Natuur, Nieuws, Rechtspraak
Tags: , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu