Er is iets misgegaan in de communicatie en daardoor werden vreedzame demonstranten door politiemensen met de lange wapenstok tot bloedens toe geslagen. Zo werd het geweld door de politie verklaard. Wat er misging in de communicatie werd niet bekend gemaakt. In Groningen demonstreerden tientallen mensen, ook uit het buitenland, deze week tegen de gevolgen van de gaswinning in Groningen en het verslechterende milieu in het algemeen. Jonge mensen met hart voor de aarde.

De burgemeester had het protest tegen de NAM voor enkele dagen toegestaan, mits de actievoerders de toegang tot andere bedrijven niet zouden blokkeren. Wat er gebeurde weet ik niet, maar in Het Journaal zag ik agenten die insloegen op op de grond zittende mensen. Een communicatiefout dus. Wat voor fout is er dan gemaakt? Had de politie wel op kunnen treden met de korte wapenstok, traangas, een hond, het is maar een vreemde kwestie.

Het gebeurde op dezelfde dag dat de politie in Eindhoven actie voerde voor een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden en daar bij het publiek begrip voor vroeg. Ze deelden pamfletten uit met de tekst: Wij kunnen in dit gebied uw veiligheid niet garanderen. Nou, dat merkten de actievoerders in Groningen aan den lijve.

Ik vind de Nederlandse politie mensvriendelijk en geweldloos. De politie is dienstbaar. Wat gebeurde er toch in Groningen dat politiemensen insloegen op andere mensen. Ze hadden de demonstranten ook kunnen oppakken en afvoeren. Wat voor groepsmechanisme treedt er in werking om dat geweld toe te passen? Wordt de diender dan een slaaf van een systeem? Een niet-denkende.

Een politieman/vrouw heeft maar één baas, dat is de wet, die moet hij/zij gehoorzamen en uitvoeren. In Woensdrecht heb ik als journalist jarenlang de acties van vredesactivisten voor de GPD verslagen. Die lui vernielden wel vliegtuigen en renden de luchtmachtbasis op maar waren verder meestal geweldloos. De vredesaktiekampen (VAK’s) werden regelmatig ontruimd om er na een dag weer te zijn, en dat gebeurde vrijwel altijd geweldloos. Ik kende politiemensen die niet meer mee wilden werken aan die ontruimingen omdat hun sympathie bij de demonstranten lag. Die agenten waren er wel bij de ontruimingen, maar lummelden maar wat rond bij dat VAK. Dat werd toegestaan, alleen niet officieel.

Groningen en Woensdrecht, andere demonstranten, zelfde doel, ander geweld. Andere stok?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen.

Categorieën: Joop Hoek, Mensenrechten, Milieu, Columns
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk