De actie van Greenpeace Nederland op het boorplatform van het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons dat naar gas wil boren boven Schiermonnikoog is nog steeds gaande, ondanks dat er inmiddels drie actievoerders gearresteerd zijn. Zo meldt Greenpeace. De vier actievoerders die gisteren aan het eind van de middag in de boortoren zijn geklommen, zitten daar nog. Zij willen daarmee de geplande gasboring tegenhouden en hebben de intentie te blijven totdat het bedrijf toezegt dat de boring niet door gaat.

Faiza Oulahsen, campagneleider Greenpeace, aan boord van het Greenpeace-zeilschip de Beluga: “De zee is vrij ruig en een aantal mensen op ons zeilschip zijn zeeziek geworden. Toen we drie van hen in Lauwersoog aan land wilden brengen, werden ze opgewacht door de politie en gearresteerd. Dit heeft geen invloed op onze actie. We gaan door totdat we bevestiging hebben dat de gasboring niet doorgaat.”

Gisteren arriveerden de actievoerders, vergezeld door het Greenpeace-zeilschip Beluga II bij het platform, dat zo’n 18 kilometer boven Schiermonnikoog ligt. Faiza Oulahsen: “Op deze gasboringen zitten de bewoners en het klimaat niet te wachten. Het Britse bedrijf heeft halsoverkop een boorplatform voor de kust van Schiermonnikoog geplaatst en de bewoners verrast met deze proefboring.”

Omgekeerde wereld

Nederland moet zo snel mogelijk van het gas af, om de in Parijs afgesproken klimaatdoelen te halen. Volgens klimaatwetenschappers moeten we ten minste tweederde van de reeds ontdekte fossiele voorraden in de grond laten zitten om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Op zoek gaan naar nieuwe gasvoorraden is de omgekeerde wereld.

Faiza Oulahsen: “We moeten ons niet focussen op de zoektocht naar nieuwe gasvoorraden, maar investeren in zonne-energie, windenergie, oude woningen zo snel mogelijk isoleren. En dat kan gewoon, als we daar prioriteit van maken.”

Bron Greenpeace.

 

Categorieën: Milieu, Natuur, Nieuws
Tags: , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu