Politiek boeddhistisch Thailand gaat op de schop door de activiteiten van de nieuw opgerichte politieke Pandin Dharma Party. Haar boodschap is: het boeddhisme wordt bedreigd. Haar politiek markeert een nieuwe trend in het traditioneel tolerante Thailand, waar boeddhistische nationalistische bewegingen nooit op dezelfde manier wortel hebben geschoten als in boeddhistische landen als Birma (Myanmar) en Sri Lanka. Aan de komende verkiezingen doen meer politieke partijen mee die het boeddhisme als basis hebben.
Het boeddhisme is een van de traditionele pijlers van de Thaise samenleving en ondersteunt vele aspecten van het Thaise leven, maar monniken hebben weinig invloed op de staat in vergelijking met de monarchie en het leger. De opkomst van de Pandin Dharma Partij om op 24 maart invloed uit te oefenen op de uitslag van de verkiezingen, wijst op een nieuwe stroming binnen de Thaise samenleving die op gespannen voet staat met het koningsgezinde-militaire establishment over religie en een groeiende antipathie tegen de Islam uitdrukt.
De bedreiging voor het boeddhisme, zo geloven de aanhangers van Pandin Dharma, komt van seculiere autoriteiten die zij beschuldigen van intimidatie van monniken en van meer zorg voor de kleine moslimminderheid in Thailand dan de eigen religie die beleden wordt door meer dan 90 procent van de Thai. De militaire junta heeft maatregelen genomen om een eind te maken aan schandalen zoals corruptie en moord binnen de boeddhistische gemeenschap en wil de tienduizenden boeddhistische tempels in het land onder eigen controle brengen.
Pandin Dharma wil het boeddhisme formeel tot staatsgodsdienst maken en juist meer steun geven aan tempels. De partij klaagt over het feit dat moslims te veel hulp van de staat zouden krijgen en blikt naar het boeddhistische Birma waar meer dan 700.000 Rohingya moslims door het Birmese leger uit het land zijn verdreven. De Thaise autoriteiten zijn tot nu toe hard opgetreden tegen boeddhistische monniken die anti-moslimstandpunten naar voren brengen.
Wobbe zegt
Toegegeven anti-moslimhaat slaat een beetje door, maar persoonlijk vind ik moslimhaat veel erger.
Joop Ha Hoek zegt
Nooit komen uitingen van haat in deze wereld tot rust door haat, maar door niet te haten komen ze tot rust, dat is een eeuwige wet. De Boeddha