Vandaag wordt over de hele wereld internationale vrouwendag gevierd. Internationale vrouwendag krijgt ieder jaar weer veel aandacht. Internationale vrouwendag staat volledig in het teken van vrouwen. Niet iedereen weet wat Internationale Vrouwendag is en hoe is Internationale Vrouwendag eigenlijk ontstaan?
Wat is in Internationale Vrouwendag? Als je op de naam af zou gaan, dan zou je het al kunnen herleiden. Het is een speciale dag voor vrouwen waarbij vrouwen internationaal op deze specifieke dag centraal staan. Niet alleen Nederland doet hier aan mee, maar ook veel andere landen staan op deze dag even stil bij de rechten van vrouwen. Het is dus ook wel wereldvrouwendag. Het gaat om emancipatie van vrouwen in onze samenleving. De verschillen die er momenteel nog steeds zijn ten opzichte van mannen zijn enorm groot en onnodig.
Regelmatig komt het voor dat mannen een hoger salaris hebben. Mannen werken vaak fulltime, werken buiten de deur. Vrouwen werken vaker parttime, zorgen voor het huishouden en voor de kinderen en het salaris dat zij verdienen is vaak lager. Hierdoor is het voor sommige vrouwen lastiger om economisch zelfstandig te zijn. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de vrouwen in de maatschappij en het belang daarvan en daar kunnen veel mensen nog iets van leren. Gelijke rechten moeten er zijn, voor iedereen.
Waarom internationale vrouwendag nog steeds nodig is? De gelijkheid is nog lang niet bereikt in Nederland en veel andere landen.
Op de achtste dag van maart vieren vrouwen over de hele wereld al sinds 1911 de Internationale Vrouwendag. Deze datum is gekozen, omdat de eerste staking van vrouwen plaatsvond op 8 maart 1908. Vrouwen in New York stonden op tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, het begin van de emancipatie van de vrouw. Clara Zetkin droeg in 1910 op de Internationale Vrouwenconferentie aan 8 maart om te dopen tot Internationale Vrouwendag. Negen jaar na de vrouwenstaking in New York kwamen ook vrouwen in Sint-Petersburg op voor betere omstandigheden in de textielindustrie.
Deze revolutionaire beweging droeg bij aan de benoeming van acht maart als Internationale Vrouwendag door het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale in 1921. De status van deze dag kwam echter moeizaam op, totdat het feminisme in de jaren zestig opnieuw groot werd. De Internationale Vrouwendag staat sindsdien in het teken van solidariteit onder vrouwen, het opkomen voor de rechten van de vrouw en het zorgen voor verbetering van de levens van meisjes en vrouwen over de hele wereld. Over de hele wereld wordt de Internationale Vrouwendag gevierd, vaak met demonstraties en conferenties waarbij vrouwen vanuit verschillende landen en culturen samenkomen.
Het doel is dat ze aandacht vragen voor thema’s zoals de economische zelfstandigheid, zorg en arbeid, racisme, empowerment, op seksueel gebied en discriminatie. In 2019 zullen diverse buurt organisaties weer evenementen organiseren. Het thema voor de Internationale Vrouwendag 2019 is heldinnen. Er zijn veel bekende heldinnen die zich hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, maar deze Vrouwendag staat ook in het teken van de heldinnen die zich stilletjes inzetten voor gelijkheid.