Vijfenzestig procent van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar heeft een slechte slaapkwaliteit. En 19% slaapt minder dan zes uur. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert onder 686 jongeren. Het slecht en te kort slapen hangt samen met piekeren, te laat slapen door huiswerk en mediagebruik. Regels van ouders kunnen het slaapgedrag juist verbeteren.
Onder goede slaapkwaliteit wordt verstaan dat je niet vaker dan één keer per nacht wakker wordt, binnen dertig minuten in slaap valt en na wakker worden binnen twintig minuten weer in slaap valt. Ook behoor je 85% van de tijd dat je in bed ligt ook daadwerkelijk te slapen. Daarnaast is de slaapkwantiteit, het aantal geslapen uren, onderzocht. En 42.7% van de jongeren slaapt minder dan de aanbevolen uren.* 19% slaapt zelfs minder dan zes uur.
Uit het onderzoek blijkt dat piekeren sterk samenhangt met slecht slapen. Jongeren piekeren over school, werk, sociale contacten en hun toekomst. Vervolgens hangen slecht slapen en in de avond bezig zijn met school of werk samen. Tenslotte heeft mediagebruik te maken met slaapkwantiteit. Bijna alle jongeren (97,8%) geven aan een uur voor het slapen dingen te doen die hen een erg wakker gevoel geven. 85% is bezig met sociale media, 67,9% van de jongeren kijkt naar Netflix, 61% kijkt naar YouTube en ook muziek luisteren, televisiekijken en internetten noemen jongeren vaak. Regels van ouders, omtrent mediagebruik en een vaste bedtijd, blijken juist voor een verbeterde slaap te zorgen.
Risico’s slaaptekort
Wanneer jongeren slecht slapen heeft dit effect op hun gezondheid. Jongeren gaan ongezonder eten, minder bewegen en hebben een verlaagde weerstand. Daarnaast beïnvloedt slapen ook de prestaties op school- of studie. Tenslotte vertonen jongeren meer risicogedrag als ze slecht slapen. Voldoende slaapkwantiteit en een goede slaapkwaliteit zijn dus belangrijk om jongeren veilig, gelukkig en gezond door het leven te laten gaan.
Het kwantitatieve onderzoek is van 5 december tot 7 januari uitgevoerd onder jongeren van 12 t/m 24 jaar. In totaal hebben 686 jongeren de vragenlijst helemaal ingevuld. Aan de hand van de resultaten gaat TeamAlert interventies ontwikkelen om jongeren beter te laten slapen.
*Per leeftijd verschilt het aantal aanbevolen uur slaap.
WAM van Loenen zegt
Geldt de slechte slaapkwaliteit alleen voor jongeren? Ik ben 66 jaar, heb slaapproblemen en ik hoor het veelvuldig dagelijks om me heen. Hoe dan ook, het is altijd eigen schuld dikke bult. Bij de jongeren vanwege hun schermpje, bij mij omdat ik het vertik slaappillen te slikken. Voor veel mensen is het moeilijk om ’s nachts afscheid te nemen van het dagelijkse.
kipje zegt
Eerste tip is WIFI uit huis halen en alles te bekabelen. Geen telefoon of tablet aan naast je hoofd als je gaat slapen. Melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Het ontvangt via de ogen en zenuwbanen de informatie of het licht is of niet. Oorspronkelijk is de pijnappelklier een lichtgevoelig orgaan kan daarom direct reageren op licht. Door zonlicht en blauwachtig licht uit televisie of computerbeeldschermen, ipads, etc., wordt de productie van melatonine geremd.
Ons lichaam kan het blauwachtige licht (straling) uit beeld- en tv-schermen namelijk niet onderscheiden van zonlicht!
Vandaar dat wij (en onze kinderen!) zo moeilijk in slaap komen na een avondje tv of (spel)computer.
De aanmaak van melatonine begint bij het vallen van de avond en heeft een tweede piek
tussen 11 uur en half 2 snachts die er voor zorgt dat we goed doorslapen tot de volgende ochtend. Wanneer we dus na 11 uur savonds nog tv kijken of voor een computerbeeldscherm zitten, missen we de tweede melatonine-piek en blijven we wakker. We denken dan dat we ‘nachtvogels’ zijn.
Jan zegt
Slapen met mobiel of tablet is ronduit slecht vanwege straling. Een hele generatie krijgt nu te maken met slaaptekort, later met ernstige gezondheidsproblemen.
Kinderen zouden beschermd moeten worden daartegen.