In Cambodja hebben vorige week zogenoemde bosbouwactivisten en boeddhistische monniken een boeddhistische ceremonie gehouden in de hoop het bos van Prey Lang in de centrale vlaktes van Cambodja te beschermen. Het bos is geteisterd door ontbossing als gevolg van illegale houtkap, waarbij veel van het illegale hout naar het buitenland is gesmokkeld.

Tijdens de ceremonie wikkelden monniken en activisten boeddhistische gele lappen stof om bomen, in de overtuiging dat de houthakkers, die zelf misschien wel boeddhisten zijn, twee keer zouden nadenken over het kappen van bomen die nu gehuld zijn in de kleuren van boeddhistische traditionele kleding. De demonstranten bidden niet alleen voor het behoud van het woud maar nemen ook kettingzagen in beslag die gebruikt worden voor de illegale houtkap en houden houthakkers vast. Ze werden vrijgelaten na beloofd te hebben niet meer met illegale houtkap bezig te zijn.

De organisatoren zeggen te hopen dat deze ceremonie de jeugd zou aanmoedigen om meer betrokken te raken bij de strijd voor het behoud van het bos. Maar ze erkennen dat één ceremonie niet genoeg is om de houthakkers af te schrikken. De boeddhistische ceremonie was gericht op het bidden voor het toekomstig bestaan van het bos, zodat de inheemse identiteit behouden kan blijven.

Volgens een recent rapport is het 36.000 hectare grote bos nu 40 procent kleiner dan het ooit was. Cambodja heeft lang de ongebreidelde smokkel van boomstammen en hout toegelaten – vaak met de medeplichtigheid van lokale autoriteiten – aan buurlanden zoals China en Vietnam, waar het hout wordt gebruikt om high-end meubilair te maken.

Bron RFA.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Politiek, Misbruik, Boeddhisme, Milieu
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Boeddhistische ceremonie om Cambodjaans woud te beschermen tegen illegale houtkap

  1. Ruud van Bokhoven schreef:

    Een goed initiatief van de boeddhisten om de bomen te beschermen, maar wel een druppel op de gloeiende plaat als je het vergelijk met de roofbouw elders die al gepleegd is.Geld en hebzucht is de bouwroof op onze aarde op alle gebied. Water verontreinigd, natuur uitgeroeid met inbegrip van dieren. Op naar het einde die nu al zichtbaar is door het smeltende ijs op de kappen van de aarde en de steeds hogere waterstand. Het is de toekomst helaas van de jeugd die zal moeten leven wat hun voorouders hebben afgebroken.

  2. Dolma schreef:

    Ze doen hetzelfde met het amazonewoud! De indianen daar gaan die ook oranje doeken rond de bomen winden en dan zeggen, daar mag je niet aan komen! De blanke heeft altijd alles gejat en kapot gemaakt. De indianen hebben hen wel het kleine broertje genoemd die veel te leren heeft. Respect ken die niet, en die nieuwe president ook niet. Laat ons binnen het jaar eens weten wat er van de bomen geworden is! Alhoewel ik dat een goed idee vind.