Chinese arbeiders hebben in opdracht van lokale autoriteiten de oude boeddhistische tempel Guanyin in Weinan, in de noordelijke Chinese provincie Shaanxi, in twee uur tijd met de grond gelijk gemaakt. De autoriteiten traden op tegen dit ‘illegaal gebouw’ terwijl de tempelleiding en dorpsautoriteiten met officiële documenten konden bewijzen dat er een vergunning was afgegeven voor de bouw.

De sloop is zo meedogenloos geweest dat veel tempels die voorheen werden aangeduid als niveau twee op de lijst van het nationale culturele erfgoed ook niet gespaard zijn gebleven. De sloop werd eind augustus van dit jaar uitgevoerd. Volgens een bron werd de tempelleiding een dag van tevoren in kennis gesteld. Satellietbeelden zouden hebben laten zien dat de bouw niet conform de norm was.

De sloop kwam voor de monniken en burgerbevolking als een grote schok, aangezien de oude tempel in 2010 werd gereconstrueerd met de financiering van de lokale overheid, de Hua County Buddhist Association, het dorpscomité, en andere afdelingen. De monniken in de tempel waren ook in het bezit van een officiële verblijfsvergunning. Alle administratieve vergunningen waren door de autoriteiten goedgekeurd. Lokale autoriteiten zeggen dat het een bevel van de centrale overheid was en dat ze de sloop moesten laten gebeuren.

De Chinese Communistische Partij (CCP) zou aanvankelijk hard optreden tegen illegaal gebouwde villa’s in het gebied. Maar de sloopplannen breidden zich snel uit tot plaatsen van volksgeloof en religieuze ontmoetingsplaatsen.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk