Zes activisten van Greenpeace International zijn vandaag volgens Greenpeace vastgezet door de kapitein van de tanker Stolt Tenacity, nadat ze aan boord zijn geklommen van het vrachtschip met foute palmolieproducten dat op weg is naar Nederland. Het 185 meter lange vrachtschip vervoert palmolieproducten van Wilmar International van Indonesië naar Rotterdam. Wilmar is de grootste palmoliehandelaar ter wereld. Voordat ze werden gearresteerd hebben de activisten de spandoeken met de tekst ‘Rainforest Destroyers’ en ‘Oreo Drop Dirty Palm Oil’ uitgerold.
De Greenpeace-klimmers uit Indonesië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Canada en Amerika zijn langs de zijkant van het vrachtschip op veilige wijze omhoog geklommen. Ze zijn aan boord gegaan in de buurt van Spanje in de Golf van Cádiz. Zij protesteren tegen Wilmar en afnemer Mondelēz, maker van onder andere Oreo-koekjes. Greenpeace roept Mondelēz op geen palmolie in te kopen bij Wilmar, totdat Wilmar kan aantonen dat zijn palmolie niet afkomstig is van plantages die het regenwoud vernietigen.
De kapitein van het schip werd bij aanvang van de actie direct via de boordradio geïnformeerd over het doel en de vreedzame intentie van het protest. Hij houdt de klimmers echter in één van de hutten op het schip vast. “We hebben beperkt radiocontact met onze vrijwilligers en vragen aan de kapitein hen vrij te laten om hun vreedzame protest voort te kunnen zetten.”, zegt Hannah Martin, campagneleider aan boord het Greenpeace schip de Esperanza.
“Ik heb de verwoestende impact van de ontbossing voor palmolie gezien”, zegt Waya Maweru, een klimmer uit Sulawesi, Indonesië. “Onze steden stikken van de smog als gevolg van de bosbranden. Ik ben hier met de boodschap voor Mondelēz dat Wilmar’s foute palmolie onze thuisomgeving vernietigt en dat we het niet in onze supermarkt willen.”
Wilmar is de grootste leverancier van voedselgigant Mondelēz, één van ‘s werelds grootste inkopers van palmolie. Mondelēz gebruikt de palmolie onder andere voor het bekende koekje Oreo. Recent onderzoek van Greenpeace International laat zien dat de leveranciers van Mondelēz 70.000 hectare regenwoud hebben vernietigd in heel Zuidoost-Azië in de laatste twee jaar.
“Kappen en platbranden van het regenwoud maken de klimaatcrisis almaar groter en het leefgebied van de orang-oetans almaar kleiner. Palmolie kan geproduceerd worden zonder dat er gekapt hoeft te worden. Het is nu tijd voor Mondelēz en andere grote merken om actie te ondernemen”, zegt Andy Palmen, campagneleider van Greenpeace Nederland.
Tropische ontbossing in Indonesië produceert elk jaar meer CO2-uitstoot dan de hele Europese Unie bij elkaar. In oktober 2018 heeft het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) opgeroepen om ontbossing per direct te stoppen zodat de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5°C beperkt blijft.