Een in Nederland gevestigde importeur van gecertificeerde duurzame palmolie, IOI Loders Croklaan, is betrokken bij vernietiging van bossen in Indonesië. Chocoladeletters en pepernoten in onze supermarkten bevatten volgens Greenpeace zeer waarschijnlijk deze schadelijke palmolie.

Vandaag doven de eerste regens eindelijk de bosbranden die maandenlang Indonesië geteisterd hebben. De achterliggende problemen zijn echter nog allerminst opgelost. Greenpeace bewijst vandaag met eigen onderzoek dat de zogenaamd ‘duurzame’ palmolie die hier in Nederland wordt gebruikt door grote consumentenbedrijven terecht komt in de pepernoten en duizenden andere producten in het schap. De palmolie blijkt verre van duurzaam en kan in verband worden met de bosbranden in Indonesië.

Grootste importeur

Nederland is ‘s werelds vijfde palmolie-importeur en de grootste van Europa. Dat komt onder meer door de aanwezigheid van IOI Loders Croklaan, een in Nederland gevestigde dochter van de Maleisische palmoliegigant IOI Group. Zij hebben de grootste palmolieraffinaderij van Europa in Rotterdam staan.

Greenpeace logoIOI Group (en dus ook IOI Loders Croklaan) is trots op z’n duurzame palmolie: Het bedrijf is een van de oprichters van de RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil) en heeft een ‘no deforestation’-policy. De consumentenbedrijven nemen de duurzaamheidsclaim graag over. Nu blijkt eens te meer dat deze claim een wassen neus is en achter het duurzaamheidsetiket een schadelijke praktijk schuil gaat.

Bosbranden

Ondanks herhaalde klachten en eerdere onderzoeken , blijkt dat IOI Group onverminderd doorgaat met haar schadelijke praktijken. Zij is nu wéér bij twee nieuwe cases betrokken waar palmolieplantagebedrijven direct in verband kan worden gebracht met ontbossing en bos- en veenbranden. Dat is extra kwalijk omdat het hier om gebieden gaat die zijn aangemerkt als waardevol en kwetsbaar. IOI Group heeft nadrukkelijk verkondigd deze gebieden te beschermen in haar plantagegebieden.

Ontbossing

De omvang van de ontbossing is gigantisch. Tussen 1990 en 2013 heeft Indonesië een kwart van haar tropisch regenwoud verloren. 31 miljoen hectare bos is in 23 jaar vernietigd, een gebied bijna zo groot als Duitsland. Nog eens 45 miljoen hectare tropisch regenwoud dreigt ook te worden gekapt. Dat blijkt uit een analyse van Greenpeace.

Holle frasen

“Afspraken blijken tot nu toe geen enkel effect te hebben, ontbossing gaat alleen maar harder”, zegt Nora van der Hoeven, campagneleider Bossen bij Greenpeace Nederland. “Keer op keer blijkt dat de mooie woorden, holle frasen zijn. We moeten harder en eenduidiger optreden tegen bedrijven die hun vernietigende praktijken niet willen veranderen. Industrie breed moet er een handelsstop komen op palmolie waarvoor wordt ontbost zodat foute palmoliebedrijven hun palmolie aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen.”

Braziliaans voorbeeld

Een handelsstop is een afspraak van de gezamelijke palmolie-industrie geen palmolie meer af te nemen van plantages die aangelegd zijn op ontbost gebied. De handelsstop geeft leveranciers een duidelijke deadline per wanneer ontbossing niet meer getolereerd word. Een toegankelijke en transparante database met concessiekaarten is nodig voor toezicht en handhaving. Palmolie wordt dan alleen nog van plantages afgenomen waarvoor niet recent is ontbost. Vergelijkbaar is het sojamoratorium in Brazilië waar ontbossing in de Amazone sinds inwerkingtreding in 2006 drastisch is verminderd.

Bron Greenpeace.

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Gezondheid, Misbruik
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Greenpeace: Nederlandse import palmolie direct gerelateerd aan Indonesische bosbranden

  1. Sjoerd Windemuller schreef:

    Als dit klopt, is het een tot droefheid stemmend bericht.
    Tegelijk is het goed om mijzelf te realiseren dat gehard palmvet, zoals in veel pindakaas, koek en chocola, ongezond is en bijdraagt aan hart en vaatziekten.
    Dus twee goede redenen om het product te mijden.

  2. Sheila schreef:

    Vreselijk dat de mens alles moet vernietigen omdat hij zo egoistisch is en alleen aan zijn eigen genot denkt en geld! Ik hoop dat snel de bossen worden hersteld en terug gegeven aan de dieren! Aangezien ons hele klimaat en aarde naar de knoppen gaan zal ook in Indonesie zaken moeten veranderen lijkt mij. En al die grote multinationals met hun foute alleen op geld beluste praktijken opgedonderd!!!!!!!