Is de Dalai Lama atheïst geworden? Dat zou je kunnen afleiden uit zijn uitspraken op zijn eigen Facebookpagina- met vier miljoen volgers. ‘Godsdienst is niet langer een deugdzame basis voor ethiek. Spiritualiteit en ethiek moeten zich losweken van ‘religie’, schrijft de Dalai Lama.
‘Alle wereldreligies hebben met hun nadruk op liefde, compassie, geduld, tolerantie en vergeving een positief effect op innerlijke waarden’, analyseerde de spiritueel leider van het Tibetaanse boeddhisme.
‘Maar de huidige realiteit is dat ethiek zich niet langer kan baseren op religie. Daarom raak ik er steeds meer van overtuigd dat we religie bij het denken over spiritualiteit en ethiek beter achterwege kunnen laten.’ Een mens moet niet streven naar het goede omdat een hogere macht dat van hem vraagt, maar omdat hij zélf overtuigd is van de noodzaak van goed handelen.
Religie, vaak verward met godsdienst, staat in het westen te boek als lastig, er is zelfs een site op internet waarop je kunt testen of je aan religiestress lijdt. De in het boeddhisme vaak voorkomende begrippen als ethiek worden veel vaker als positief ervaren. Het boeddhisme is geen godsdienst en laat ruimte voor eigen interpretaties. Dat heeft de Dalai Lama goed begrepen, hij wil het godsdienstige gehalte van het boeddhisme zo laag mogelijk houden en schaart zich daarmee aan de zijde van zijn -seculiere- westerse volgelingen.
Bron dagblad Trouw
Jan de Hond zegt
nee, Agnost
Rob Hogendoorn zegt
Atheïstisch, seculier, agnostisch en a-religieus zijn geen synoniemen.
De Dalai Lama was formeel altijd al een atheïst: dat wil zeggen, een niet-theïst.
Daarmee is zijn geloof nog niet seculier, en hijzelf niet a-religieus of agnostisch.
Met name is hiermee niet gezegd dat de Dalai Lama zelf geen enkel geloof bezit dat naar zijn aard met het christelijke, joodse of islamitische geloof in God gelijk gesteld kan worden.
Ook moet je er rekening mee houden dat de Dalai Lama in het Westen en tegenover westerlingen een andere boodschap verkondigt dan tegenover zijn landgenoten en/of Tibetaanse geestelijken.
Zijn standpunten over het belang en de betekenis van het boeddhisme in Tibetaanse kring zijn over het algemeen behoudender dan de opvattingen die hij in het Westen uitdraagt.
De Dalai Lama zelf houdt er -net als andere Tibetaanse geestelijken- een zeer uitgebreide metafysica op na: bestudeer zijn standpunten over Dorje Shugden maar eens.
Uit het feit dat hij over die metafysica in het Westen meestal zwijgt kan wél worden afgeleid dat de Dalai Lama zijn boodschap aanpast aan zijn gehoor, maar níet wat zijn persoonlijke overtuiging is.
Ed zegt
De titel geeft wel een hele vreemde conclusie. Het feit dat de Dalai Lama religie als drijfveer van ethiek wil beperken betekent nog niet hetzelfe als het afzweren van goden. Het is eenzelfde soort conclusie als zeggen dat vegetariërs geen vlees eten omdat ze niet in dieren geloven. Wat de DL zegt heeft veel meer te maken met de uitspraak van de Boeddha zelf dat het bestaan van goden irrelevant is (waarmee hij het bestaan niet bevestigde of ontkende).
Ed zegt
Facebook bericht is overigens van 10 september en het Trouw artikel van 19 september. Niet echt recent dus en ik zou verwachten dat een publicatie als het Boeddhistisch Dagblad wel wat meer nuancering zou plaatsen in plaats van dit soort kreten klakkeloos over te nemen …
raf zegt
Deze geestelijk leider is geen atheïst geworden maar op zoek naar meer westerse fans …