Op 18 september vindt de Prinsjesdagviering 2018 plaats. De Prinsjesdagviering is een moment van bezinning bij de opening van het parlementair jaar en wordt georganiseerd door verschillende religieuze en levensbeschouwelijke organisaties.
Het thema van de Prinsjesdagviering 2018 is: Eén mensenfamilie?! In alle religieuze en levensbeschouwelijke tradities zijn er aanwijzingen dat alle mensen met elkaar verbonden zijn. Iedereen heeft zijn of haar eigen achtergrond en kan zich geworteld voelen in een traditie. Maar mensen kunnen zich in elkaar herkennen en zich met elkaar verbinden.
De hoofdspreker tijdens deze viering is imam Yassin Abouyaala. Er zijn daarnaast bijdragen uit andere religieuze en levensbeschouwelijke tradities. Medewerking wordt verleend door het Kinderkoor van de Kathedrale Koorschool uit Utrecht.
De boeddhistische bijdrage wordt dit jaar verzorgd door de nonnen van de Longquan tempel in Utrecht. Namens het boeddhisme zijn Carolien Balt en Jacco van der Velden aanwezig. Michael Ritman vertegenwoordigt de Boeddhistische Unie Nederland (BUN).
Gezang door nonnen van de Longquan Tempel van Groot Mededogen te Utrecht, opgericht door de Chinese gemeenschap in Nederland.
Gezang maakt onderdeel uit van de dagelijkse beoefening van de nonnen in de tempel. Reflecteren op de oorzaak en handelen vanuit mededogen met het lijden van alle levende wezens in de wereld, staat in hun beoefening centraal. Vandaag zingen zij een verkorte versie van de Mantra van Compassie gevolgd door het Hart Soetra. Deze tekst leert dat in onze wereld niets uit zichzelf ontstaat (want dan was het er immers al), maar dat alles ontstaat in onderlinge afhankelijkheid van elkaar. In die zin is alles ‘leeg van zichzelf’. Het is hierop dat de beroemde woorden van het soetra ‘Vorm is leegte, leegte is vorm’ zijn terug te voeren.
Het soetra vormt de basis tot de reflectie dat ook wij als individuen niet door onszelf zijn ontstaan en leven in onderlinge afhankelijkheid. Als broers en zusters, familie in eenzelfde wereld.
De Prinsjesdagviering wordt georganiseerd door landelijk en Haagse religieuze en levensbeschouwelijke organisaties. Al deze participerende organisaties aanvaarden de parlementaire democratie als beginsel voor de Nederlandse samenleving. Arya Samaj Platform Den Haag, Arya Samaj Platform Nederland, Bahá’í-gemeenschap Den Haag, Bahá’í-gemeenschap Nederland, Boeddhistisch Centrum Haaglanden, Boeddhistische Unie Nederland, Brahma Kumaris Spirituele Academie Den Haag , Brahma Kumaris Spirituele Academie Nederland, Dialoog Haaglanden, Haagse Gemeenschap van Kerken, Humanistisch Verbond Den Haag, Humanistisch Verbond Nederland, Liberaal Joodse Gemeente Den Haag, Platform INS, Raad van Kerken in Nederland, Sanatan Dharm Platform Den Haag, Sanatan Dharm Platform Nederland, Soefi-beweging Den Haag, Soefi-beweging Nederland, Verbond van Liberaal Religieuze Joden in Nederland.